Hírek

2015.05.31. 19:16

Nyílt nap a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságon

Több száz család látogatott el a katasztrófavédelem gyermeknapi rendezvényére május 31-én, vasárnap Székesfehérváron. A hivatásos tűzoltó-parancsnokságon látványos bemutató, próbariasztás, füstsátor és a tűzoltó múzeum várta az érdeklődőket

A rendezvényt Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. Az ezredes örömét fejezte ki, hogy gyereknapon sokan családi programként a tűzoltóságot választották. Kiemelte, hogy bízik benne, a gyermekek közül sokan felcseperedve a tűzoltói hivatást választják. A nyílt nap egyik célja ugyanakkor, hogy a fiatal generáció minél korábban megismerje, tűz esetén mi a teendő, hogyan cselekedjenek, hogyan kérjenek segítségét. A látogatás alkalmával a felmerülő kérdésekre pedig a tűzoltók válaszolnak a gyerekeknek, akik így játékos formában sajátítják el a szükséges információkat.

A nyílt nap megnyitóján a közelmúltban Székesfehérváron készenlétbe állított új magasból mentő létra és gépjárműfecskendő bemutatóját Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is megtekintette. Dr. Cser-Palkovics András elismerően szólt a két új, korszerű tűzoltó gépjárműről, amelyek a székesfehérváriak és a környező településen élő emberek biztonságát, a hatékony és gyors mentést, tűzoltást szolgálják. Köszönetet mondott a székesfehérvári hivatásos tűzoltóknak áldozatos munkájukért, akik vasárnap is a város és a környező települések védelme érdekében készenlétben állnak, és a nyílt napi programokon végigkísérik a családokat.

Az Iveco Magirus magasból mentő létra és a Heros Aquadux-X 3000 gépjárműfecskendő bemutatóján a tűzoltók a laktanya harmadik emeleti ablakából a létrán át mentettek le egy férfit, majd a magasból mentőre szerelhető vízágyút üzemelték be. A rendezvényen a gyerekek és a szülők körében egyaránt igen népszerű volt a füstsátor. A bátrabb apróságok álarcban, míg a felnőttek teljes légzőkészülékben, levegőpalackkal a hátukon mentek be a sátorba. A férfiak meglepődve tapasztalták, hogy a sűrű füstben bizony még a tűzoltók kézi lámpájával is nagyon korlátozott a látótávolság. A gyerekek a nyílt napon szerzett élményekkel hazatérve bizonyára továbbra sem tettek le arról a szándékukról, amelyet a látogatás alkalmával gyakran hallani lehetett, hogy ha egyszer felnőnek, bizony ők is tűzoltók lesznek.

A katasztrófavédelem „Nyitott szertárkapuk” országos rendezvényének keretében a székesfehérvári mellett, a sárbogárdi és a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokságon, a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrsön, a bicskei, a móri, a polgárdi és a váli önkormányzati tűzoltó-parancsnokságon, valamint a csákvári, a pázmándi és a pusztaszabolcsi önkéntes tűzoltó egyesületnél is megtekinthették az érdeklődők a tűzoltók járműveit és felszereléseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!