Hírek

2015.03.05. 19:35

Az utolsó vásárlós vasárnap vár a vevőkre?

Fejér megye – Ez lesz az utolsó vasárnap, mikor korlátozás nélkül tarthatnak nyitva az üzletek és a bevásárlóközpontok.

Buthy Lilla

Bakos Klaudia és Varga Melinda eladóként dolgoznak egy fehérvári non-stopban: ez lesz az utolsó munkával töltött vasárnapjuk

Értem én, hogy non-stop, de meddig van nyitva? – juthat eszünkbe a klasszikus vicc a vasárnapi nyitva tartást korlátozó törvény kapcsán. Ez csak humor, de az élet most ismét igazolja: leleményes nép vagyunk, viszonylag gyorsan megtaláljuk a boldogulásunkat szolgáló kiskapukat. A 200 négyzetméternél kisebb boltok, ahol a tulajdonos, vagy családtag dolgozik, továbbra is non-stop nyitva tarthatnak. Így lesznek alkalmazottakból – jellemzően egyszázalékos – részesedéssel bíró tulajdonostársak, így köttetnek élettársak között „trafikházasságok”: tudják, ez nem személyes, szigorúan üzleti ügy. De kiskapu lehet a hétköznapi nyitvatartási idő meghosszabbítása is: több áruház napi 12-13 órán át várja majd a vásárlókat.

Ez a bolt hű nevéhez, így továbbra is mindig vár mindenkit: éjjel-nappal, még vasárnap is
Fotó: Molnár Artúr

A március 16-án hatályba lépő törvény szerint csak azok az üzletek maradhatnak nyitva akár éjjel-nappal, ahol a tulajdonos szolgálja ki a vásárlókat. Az az üzlet, amelynek árusítótere a 200 négyzetmétert nem haladja meg, az általános zárvatartási időszakban is nyitva tarthat, ha kizárólag az üzletben kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, egyéni cég tagja, vagy gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagja maga, vagy az előbbiekben felsoroltak segítő családtagja folytatja a kereskedelmi tevékenységet. Ez a non-stop boltok többségét nehéz helyzetbe hozza. A nyitvatartást korlátozó törvény szerint vasárnap kivételével, 6 és 22 óra között lehetnek nyitva a kiskereskedelmi egységek. Nyitvatartási időn kívül, akár éjszaka is kizárólag azok fogadhatják a vevőket, ahol maga a boltos, vagy annak családtagja árul, ahol csak alkalmazott tudna a pult mögé állni, ott be kell zárni. De ugye, mindig ott vannak a kiskapuk, melyekre bevezetőnkben élő példákat is hoztunk.

Egy zöldség-gyümölcsöt éjjel-nappal árusító fehérvári hölgy azt mesélte lapunknak, hogy őt nem sokban érinti ez a törvény, ugyanis, mint tulajdonos, így is szinte mindig ott van az üzletében, egy másik non-stopban eladóként dolgozó lány pedig örül annak, hogy vasárnap nem kell dolgoznia, persze annak már kevésbé, hogy ez a fizetésében is megmutatkozik majd.

- Mi biztosan megoldjuk, továbbra is 0-24 órában nyitva leszünk. Készülünk és alkalmazkodunk a törvényhez, ennek fényében alakítjuk át a működésünket. Sokan persze nem tudják majd megoldani a kérdést. Mi szerencsések vagyunk, úgymond házon belül , családtagokkal nyitva tarthatunk, így nálunk csak átszervezésre lesz szükség - mondta el kérdésünkre Juhász László, egy népszerű fehérvári non-stop üzleti tanácsadója.

- Egyáltalán nem örülünk a változásnak, főleg, hogy már ezelőtt is kevesebb volt a vásárlónk, ahogy egyre kevesebb az emberek pénze is. Már tényleg minimális árréssel dolgozunk. Úgy oldottuk meg, hogy továbbra is éjjel-nappal nyitva lehessünk, hogy átalakítottuk a tulajdonosi viszonyokat, így most négyen vagyunk. Kettő és fél millió forintba került, hogy az alkalmazottaink beszálljanak a kft-be: ezt nekünk kellett finanszírozni - meséli egy másik éjjel-nappali bolt tulaja.

A decemberben elfogadott törvény előírásainak betartása mellett a bevásárlóközpontok többsége viszont március 15-e után is fogadja a látogatókat vasárnapi napokon ez olvasható a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége legfrissebb közleményében. Azok a bevásárlóközpontok, ahol mozi van, nyitva lehetnek vasárnap, ennek értelmében például az Alba Plaza is, továbbá az éttermeknek, kávézóknak sem kell vasárnap kitenni az ajtajukra a zárva táblát.

A vasárnapi zárvatartás miatt szombatonként nagy zsúfoltságra kell készülni, emiatt több áruház is tervezi a hosszított nyitvatartást, többnyire a csütörtöki, pénteki és szombati napokon. Legtöbben egy órával később zárnak majd, vidéken az eddigi este 8 óra helyett 9 óráig lesznek nyitva, de a vidéki bevásárlóközpontok esetében felmerült a reggeli korábbi nyitás is.

Több áruház is tovább tart majd nyitva csütörtökön, pénteken és szombaton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!