Hírek

2016.12.02. 19:20

Nyolc név az emléktáblán - 1956-ban haltak hősi halált

Emléktáblát avattak pénteken az 1956-ban hősi halált halt magyar katonák tiszteletére a Helyőrségi Klub épületének falán.

Szabó Zoltán

A nyolc katona a szovjet hadsereg 1956-ban Magyarországon végzett hadműveletei során vesztette életét. A hősök a november 4-ei támadás során estek el Székesfehérváron, a tiszti klub ostromában, a vadásztölténygyár, a sóstói reptér és a Dózsa György tér elleni támadásokban, valamint a balatoni műút mellett. Az avatóünnepségen Vargha Tamás honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő mondott beszédet.

Vargha Tamás először az október 23-ai eseményeket idézte fel, amikor a hatalmas tömegben felvonuló magyarok szívébe belopta magát a remény. A felkelőkhöz csatlakozó katonákról elmondta, hogy sokan fegyvert fogtak, vagy a fegyverforgatásra tanították a fiatalokat, az alakulatok többsége pedig a katonai objektumokat védte Székesfehérváron is.


Majd arról beszélt, hogy a történelemformáló 12 nap után, november 4-én hajnalban a szovjet katonák elözönlötték Magyarországot. A váratlan támadás a lakosság megfélemlítése, a fegyveres csoportok szétzüllesztése és a katonai objektumok elfoglalása céljából indult. Így váltak célponttá a városban a tiszti klub, a vadásztölténygyár és a sóstói repülőtér. A szovjet invázióban nyolc magyar katona esett áldozatul: Adolf József honvéd, Jáki István honvéd, Nagy Rudolf tizedes, Németh László honvéd, Herczeg Tibor főhadnagy, Daróczi Sándor hadnagy, Farkas István honvéd és Tánczos István honvéd.

Végül az ünnepségen megjelentek az emlékezés koszorúit és a kegyelet virágait helyezték el az emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!