Hírek

2015.07.28. 13:46

Nyomjuk, de nem jön

Fejér megye – Múlt héten, a kánikulában, a települési nyilvános vízvételi helyeken, közkutaknál érhetett minket a kellemetlen meglepetés: igen sok helyen nem is jön víz ezekből...

Kocsis Noémi

Még bőven lesz részünk meleg, sőt kánikulai nyári napból, ezért folyamatosan aktuális lehet a kérdés, ugyan miért nem működnek az enyhülést jelentő közkutak? A kerékpáros turistáknak, gyalogosoknak is sokat jelentene, ha megtölthetnék kulacsaikat útjuk során a friss, hideg ivóvízzel, ám települések százain ma már csak köztéri díszletet jelentenek a jellegzetes, kékre mázolt nyomós kutak.

Van, ahol a nem működőket inkább munkába állítanák, ilyen például Pázmánd, ahol az önkormányzat a szolgáltatóhoz fordult ez ügyben.



Sokan örülnek, hogy ismét megnyitják a korábban lezárt kutakat – Borbély Béla egyike ezeknek
Fotó: Molnár Artúr

– Pozitív választ kaptunk, így hamarosan ismét működhetnének ezek a régi, még pumpálós kutak, amelyeket a 80-as években, a vezetékes víz megjelenésével betonoztak be, de mi nagyon szeretnénk újra látni e hagyományos, a település képéhez tartozó kutakat – mondja Virányiné Reichenbach Mónika polgármester, aki nem ért egyet az általános kútelzáró gyakorlattal. Náluk utcabizalmik felügyelik a meglévő nyomós kutak vízfogyasztását is, a szőlőhegyit például az állandóan ott lakók is használhatják locsolásra egyedi igénybejelentés alapján. Az idén két kutat terveznek újraindítani, ez azért is fontos lenne, mert így újabb zöldfelületeket is kialakíthatnának, meg lenne oldva a locsolása.



Pátkán más szempontból speciális a helyzet: itt évek óta használják az utcai kék kutat két utca lakosai, e két utcában ugyanis mind a mai napig nincs vezetékes ivóvíz. Az önkormányzat évi több százezer forintot költ az itt élők ivóvízszámlájára, amelyet így összességében a faluközösség fizet ki. Az önkormányzat állja a két temetőnél lévő kútból locsolásra vett vizet is, és van egy kútjuk a víztározónál, amelyet a horgászok használnának, de „valakik” gyakran megrongálják, most is le van törve a feje, mondja Nagy Dániel polgármester.

Mi a jövője a nyomós közkutaknak, kérdeztük a megyében is illetékes DRV Zrt.től, de szűkszavú válaszukban csak annyit közöltek, azok mindig az illetékes önkormányzatok tulajdonát képezik. Cégük, mint üzemeltető víziközmű-szolgáltató felkészült arra, hogy ezeken a felhasználási helyeken is gondoskodjon a vízellátásról, ha erről a tulajdonos dönt és vállalja, hogy megtéríti az elfogyasztott vízmennyiséget.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!