Hírek

2017.05.19. 14:45

Apja után fia gondozza a Fehérvári virágórát

SZÉKESFEHÉRVÁR - Május eleje óta újra működésbe lépett a Virágóra, a látványosság gondozását Kovács Jenő halálát követően fia, Kovács András vette át.

Laci Patrícia

A 70-es évektől egészen haláláig - vagyis tavaly őszig - Kovács Jenő órásmester gondozta Székesfehérvár egyik látványosságát, a Virágórát.

A feladatokat Jenő fia, Kovács András vette át.

- Édesapám halála után megkeresett a Városgondnokság, hogy üzemeltessük tovább a Virágórát, ennek természetesen boldogan tettem eleget, mert fontos volt, hogy apám összes munkássága fennmaradjon, emellett a Virágóra Székesfehérvár jelképe - mesélte András.

Kovács András naponta ellenőrzi a Virágórát Fotó: Simon Erika

A gondozás abból áll napi szinten, hogy az órásmester ellenőrzi a pontosságot, a szerkezet helyes működését. A Virágóra felépítése egyébként ugyanaz, mint egy hétköznapi órának, tehát az elv megegyezik, ám ha javítani kell, akkor az jóval piszkosabb és nagyobb munka.

- Évente egyszer van egy nagy karbantartási feladat, amikor az egész szerkezetet szétszedjük, kitisztítjuk, átzsírozzuk, a keletkezett kopásokat kijavítjuk, illetve a mutatókat lecsiszoljuk és kifényezzük - avatott be a részletekbe az órásmester, aki hangsúlyozta, a Virágóra üzemeltetése több ember munkáját foglalja össze, például a Városgondnokság telepíti ki a növényeket, ők találják ki, milyen kompozícióban legyenek a virágok.

Az, hogy meddig tud működni az óra, mindig az időjárástól függ.

- Van olyan terv, hogy minél hosszabb ideig kinn maradhasson az óra, esetleg még télen is. Ennek a hó az egyetlen akadálya. Ha azt meg lehet úgy oldani, hogy télen is úgy tudják beültetni a Virágórát, hogy a szerkezet működését ne zavarja a hó, akkor ennek nincs akadálya.

Kovács András megtisztelő és szép feladatnak érzi
a Virágóra gondozását, sőt, édesapjáról még egy kedves emléke is eszébe jutott.

- Apám minden reggel biciklivel indult el, hogy megnézze az órát. Amikor nyitottam ki az üzletünket, akkor tekert el mellettem apám, aki így köszöntött: " Szia fiam, jó reggelt, elmegyek a Virágórát ellenőrizni." Mindig ez a mondat volt a munkánk kezdete - emlékezett vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!