Hírek

2014.04.23. 17:15

Erőss Zsoltra emlékeztek a seregélyesi iskolában

Seregélyes - Ma már csak képek, rövid filmek őrzik Erőss Zsolt alakját, hangját, s emlékeztetnek bennünket a Hópárducra.

Miskei Anita

Erőss Zsolt néhány évvel ezelőtt személyesen is járt a seregélyesi általános iskolában, ahol a gyerekek áhítattal hallgatták az erdélyi hegymászó történeteit. A diákok tavaly aztán emléket is állítottak a tragikusan fiatalon elhunyt hegymászónak, a Hópárducnak, aki bár ígérte, újabb csúcstámadásának történetét már nem tudta megosztani a gyerekekkel. Helyette most Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat egyik alapítója, vezetője mesélt a nyolcezresekről, s nyitotta meg azt a tárlatot, mellyel Erőss Zsoltra emlékeztek, s amit a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága hozott létre. Horváth Sándor a tárlat megnyitóján a képeket látva úgy fogalmazott, a hegymászók bizony az ég gyermekei.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által létrehozott „Magaslataim” című Erőss Zsolt Emlékkiállítás megnyitóján Horváth Sándor, Seregélyes polgármestere úgy fogalmazott, a hegymászók bizony az ég gyermekei, s a fotókat nézve megérthetjük, miért is szeretik annyira ezt a különleges világot, s miért is kockáztatják életüket oly sokszor. Kollár Lajos elmondta, a 2002-ben indult expedíciósorozat mellett Erőss Zsolttal egy másik törekvésük is volt, elindították a „Mozdulj” programot, melynek az a célja, hogy a képeket nézve a gyerekek, főként az általános iskolás korúak is kedvet kapjanak a mozgáshoz.

– Nem kell nyolcezreseket meghódítani, elég, ha többet kirándulnak, bringáznak a gyerekek, a családok. S ki tudja, talán épp közületek kerülnek ki a jövő tehetséges hegymászói – mondta, hangsúlyozva, jó lenne, ha a gyerekek kevesebb időt töltenének a televízió, s az internet fogságában. Hozzáfűzte, így a kiállítás nem csak emléket állít a Hópárducnak.– Persze a nyolcezresek meghódításáról sem teszünk le. Vannak tehetséges magyar és erdélyi fiatalok, s a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsból kettőt még nem sikerült megmásznia magyarnak. Ez a nagy álmunk, s ha ez megvalósul, 2015-ben talán befejeződhet ez az expedíciósorozat – mondta végül Kollár Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!