Hírek

2016.09.23. 18:25

Okostelefonok az oktatásban: barát vagy ellenség?

A legtöbb iskolában tiltja a házirend a mobilozást, de a tanárok próbálják kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket is.

Buthy Lilla

Haladni kell a korral: ezzel a legtöbb diák és tanár is egyetért, de utóbbiak szerint csak szabályozott keretek között. A gyerekek zsebében miniszámítógép lapul: a villámgyors adatgyűjtés mellett, a pillanatok alatt letölthető applikációkkal a vizuális ingerekre szomjazó diákok angol szavakat tanulhatnak, látványos vaktérképen gyakorolhatják a földrajzot, számtalan játékos alkalmazással és teszttel pedig a matektudásukat is lemérhetik. Sőt, a saját testüket is körbebarangolhatják.

Ezek persze a pro érvek, a kontra között vannak a panaszkodó tanárok érvei is, akik azzal persze egyetértenek, hogy manapság már másképp lehet megfogni a gyerekek figyelmét, akik ki vannak éhezve a vizuális ingerekre, a világháló legfrissebb információira, híreire.

Az okostelefonok a puskázás terén is új távlatokat nyitnak Fotó: Archív

Egy több évtizede tanító tanárnő szerint, a mai gyerekek mindent nagyon hamar megtanulnak, de legalább ilyen hamar el is felejtik. Legalábbis akkor, ha nem találják meg hozzájuk a megfelelő csatornákat. Ezért tartja hasznosnak az okostáblákat is. Úgy véli, még mindig barlangban laknánk, ha minden tanár dogmatikusan tiltaná a modern eszközök bevonását az oktatásba. Mint mondja, csoportmunkáknál, kisebb létszámú fakultációkon kifejezetten hasznos, és szórakoztató módon gyűjtenek így adatokat, csinálnak önállóan kvízeket a gyerekek.

Egymás mellett, a padban is csak a telefont nyomkodják, ahelyett, hogy beszélgetnének. Az okostelefon új lehetőségeket nyitott a puskázásban is. Egy diák megoldja a feladatot, lefényképezi, és már tölti is fel a közösségi oldalra a megoldásokat. Olyan is volt, hogy felvették órán a megcsörrenő telefont - ezek pedig már a kontra érvek, kiragadott szösszenetek a pedagógusok napi tapasztalataiból. Ez hívta életre a házirendek módosítását is: az intézményekben már csak kikapcsolt állapotban lehet a gyerekeknél a telefon, a táska mélyére rejtve. Ahogy azt a házirendekben hozzá is fűzik, ha a szülő kapcsolatba akar lépni a gyerekével, az iskolában hagyhat neki üzenetet. De amellett, hogy tiltják, a tanár bevonásával nyitnak is az iskolák az új lehetőségek felé. A nyitáshoz persze kell az eszközpark is, tehát, hogy minden gyereknek legyen okostelefonja.

A soponyai Gróf Zichy János Általános Iskola igazgatónője, Hollósi Lászlóné szerint is be lehet vonni ezeket a kézközelben levő eszközöket az oktatásba, de főleg az önálló, otthoni tanulásnál, a házi feladatok megoldásában lehet nagy segítség. Az iskolában alapvetően nem lehet bekapcsolva a telefon, a folyosókon a wifi-jel is gyengítve van.

- Nálunk a Lánczosban nincs olyan kemény szigor, mint más intézményekben, nincs szaktanári, nincsenek büntetések, meg nincs is annyi minden megtiltva. Szoktunk laptopot vagy tabletet is használni órai segédletként. De természetesen az órai mobilozás nálunk sem megengedett - kezdi a fehérvári diák, Klock-Balog Péter.

- Minden teremben van egy műanyag doboz, amibe óra elején mindenki behelyezi a telefonját. Egyébként volt már többször példa, hogy órán használtuk a tanár kérésére: néha töri órán extra infókat gyűjtünk, de tanultunk már nyelvtanuló alkalmazással is. Az előző iskolámban pedig például rajzórán zenét is hallgathattunk - mondja Péter.

Az iskolában csak a tanár kifejezett kérésére bújhatnak így bele a diákok a telefonba. Van olyan házirend, amelyik már szünetben is tiltja a használatot, máshol a wifi-jelet gyengítik (Fotó: Shutterstock)

Peresztegi Nagy Zsófi, a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium tanulója volt, jelenleg politológia szakos hallgató a Pázmányon. - Még a gimiben az elején próbálták tiltani az okostelefont, le kellett adni, és csak a nap végén kaptuk vissza - kezdi.

- A házirendben benne van, hogy kikapcsolva a táskában kell lennie, de szerintem a tanárok már rájöttek, hogy ez nem jó taktika. A mi korosztályunk szerintem betegesen függ ezektől az okos dolgoktól. Sőt, egyes kutatások szerint a gyerekek ingerültek lesznek, ha nincsenek internet közelben. A tanárok beletörődtek ebbe, és most már inkább megpróbálják bevonni ezeket az oktatásba. Az órai anyagot látványosabban, elektronikus módon is szemléltetik az okos táblán. Nekünk az utolsó évben megengedték, hogy laptopot is bevigyünk az órákra. Így például olyan verseket is meg tudtunk ismerni magyar órán, amiről szó volt, de a tankönyvekben nem volt benne.

- Olyan is volt, hogy facebookon csinált egy csoportot a tanár, és ott tett közzé egy adott anyagot vagy épp oda tette fel az órai vázlatot. Szerintem ezzel nekik is könnyebb lett az életük, másrészt nekik is vannak gyerekeik, és alkalmazkodnak a mai világhoz. Akit érdekelnek ezek a segédletek, annak óriási segítség, hogy már úgy megy be az órára, hogy tudja, miről lesz szó, már csak meg kell értenie - magyarázza Zsófi.

Neve és iskolája elhallgatását kéri, de egy székesfehérvári diáklánytól azt is megtudtuk, hamarosan már szünetben sem használhatják majd a telefonjaikat. - Az idei évtől házirend-változtatás van folyamatban az iskolánkban. Eddig szünetben lehetett használni az okostelefont, de most már akkor sem. Ki kell kapcsolni, és a táska mélyén hagyni. Amint vége van az oktatásnak, és elhagyjuk az iskolát, akkor bekapcsolhatjuk a telefonjainkat - mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!