Hírek

2017.03.09. 17:10

Kamarai fórum az oktatásról

Nagy érdeklődés övezte az iparkamara a szak- és felnőttképzésről szervezett fehérvári fórumát.

B. Kiss László

A szak-, illetve a felnőttképzés változásairól, a jövő kihívásairól szervezett fórumot csütörtök délután a Gazdaság Házában a Fejér  Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

„Manapság már nem a piacok vagy a források hiánya okoz gondot, sokkal inkább az, hogy kevés a szakember. A mai világban a leggyorsabban a tudás amortizálódik” – fogalmazott megnyitóbeszédében  az FMKIK elnöke, Radetzky Jenő.

Égető kérdések kerültek napirendre a fórumon

A legnagyobb kihívást a beiskolázás megerősítése, a szakképzés újrapozicionálása, a lemorzsolódás csökkentése, a digitális hozzáférés lehetőségének a javítása jelenti – sorolta előadásában Palotás József. a Felnőtképzési Szakértők Országos Egyesületének elnöke. A felnőttképzésben pedig egyfelől a digitális forradalom, másrészről a hátrányos helyzetű célcsoportok aktivizálása adja fel – stílusosan szólva – a leckét, amint az az előadásból kitűnt.

Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa  azzal kezdte, hogy a  mai gyerekek kétharmada néhány évtized múlva olyan munkát végez majd, ami ma még ismeretlen számunkra.

Ezért nagyon fontos, hogy képessé tegyük őket tanulni, és alaposan elsajátítsák az alapvető kompetenciákat. Másfél évtized alatt egyébként 200 ezer gyerek „tűnt el” az iskolapadból, aminek következtében az iskolák kapacitása nagy mértékben kihasználatlan. A miniszteri biztos az elvárások és a tervek között említette a digitális fejlesztést, az iskolarendszer átgondolását, a kreatív programok bevezetését.

Sipos Imre, a megyei iparkamara szakképzési fórumán tartott előadásában kitért arra is, hogy 2012 óta növekszik az oktatásra költött állami ráfordítás összege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!