Hírek

2014.07.04. 20:20

Új és veszélyes szer váltja a dizájner drogokat

A tavaly népszerű, úgynevezett dizájner drogok helyett ma a komoly veszélyekkel járó biofű vagy Spice népszerű a szerfogyasztók között.

Klecska Ernő

A fesztiválókon sokan kipróbálják a tudatmódosítókat - az új szer olcsósága miatt is veszélyes

A fesztiválszezonban egyre több fiatal próbálja ki a gyakran illegális tudatmódosító szereket. Bár a dohány és az alkohol szerepét sem szabad lebecsülni, az utóbbi időben rohamosan terjedő szintetikus drogok veszélye a legnagyobb. Különösen aggasztó az az új trend, amivel az addiktológiai rendeléseken találkoznak a szakemberek. Tempósan nő azoknak a száma, akik a marihuánáéhoz hasonló hatóanyagot tartalmazó, de annál jóval veszélyesebb, rendkívül olcsó szerekhez, a kannabinoidokhoz nyúlnak.

- A szülők azzal segíthetnek a legtöbbet, ha beszélnek gyermekeikkel - véli Rappant György, a megyei kórház addiktológusa.

Rappant György szerint a mesterséges marihuánaként is ismert, az interneten biofű vagy Spice néven rendelhető készítménynek a szintetikus marihuánának semmi köze az igazihoz. Ráadásul viszonylag könnyen hozzáférhető, ami nagy veszélyt jelent a fiatalok egészségére.

A Fejér Megyei Szent György Kórház addiktológusa saját praxisában az utóbbi időben egyre több olyan fiatallal találkozik, aki gondokkal küzd. E szerek egyik fő veszélye – szemben a marihuánával – a kiszámíthatatlanság nem lehet tudni, milyen hatása lesz először, miből és mennyi van benne. A szer praktikusan úgy néz ki, hogy a szintetikus anyagba beáztatnak valamilyen növényi törmeléket, s ezt teszik vízipipába vagy sodorják cigarettába. Amíg a kannabisznál vagy „fűnél” a használó napi egy-két alkalommal „gyújt rá”, itt tíznél többször is – ami annak „köszönhető”, hogy rövidebb ideig tart a hatása. E szernél komoly függőség alakulhat ki – szemben a hagyományos marihuánával, ahol csak rendkívül ritkán történik ez meg – sorolja a szakember.

A rövid ideig tartó hatás miatt a környezet eleinte csak elvétve szerez tudomást arról, ha valaki a biofüvet használja, hatásai között a nyugtató, szedáló hatást lehet említeni, ezeket az időszakokat azonban egyre többször váltják fel ideges, „kattogó” periódusok – ahogy a szerhasználók szlengjében nevezik. E tünetek persze sok kamasznál életkori sajátosságként is előfordulnak – hívja fel a figyelmet a szakértő, aki egyúttal óva is int attól minden szülőt, hogy gyermeke hangulatingadozása mögött azonnal szerhasználatot „diagnosztizáljon.

– A szakrendelésen egyre több olyan fiatal jelenik meg, aki egyedül már nem tud megbirkózni e problémával és segítséget kér – hangsúlyozta Rappant György. Ők a RÉV és a drogambulanciára is mehetnek – tette hozzá.

A szerhasználat, mint a divat, évről évre változik. A szülők akkor tehetik legtöbbet gyermekükért, ha őszintén beszélnek velük ezekről a dolgokról – feltéve, hogy maguk se tájékozatlanok. Ahhoz, hogy intézményes segítség álljon rendelkezésre, előbb fel kell térképezni a szerhasználókat, közösségeiket, s itt nem elhanyagolható arányokról van szó – hangsúlyozta az addiktológus, aki éppen ezért üdvözli is a székesfehérvári kábítószerügyi egyeztető fórum hasonló, kutatást tervező ötletét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!