Hírek

2015.08.26. 19:10

Kedvezményes építési telkekről, lakásokról szóló előterjesztés készül

Hogyan tudná az önkormányzat olcsó telkekkel segíteni, hogy az építkezni szándékozók ne a város körüli falvakban találjanak új otthont? Miként lehetne elérhető áron házakat építeni? - novemberre kell elkészülnie az ezt vizsgáló javaslatnak.

Házi Péter

A következő évek sorsdöntő kérdése Fehérvár jövője szempontjából, hogy sikerül-e a jelenséget megállítani, megfordítani, miszerint az olcsóbb ingatlanok miatt sokan a környező falvakban vásárolnak házat, vagy építési telket. A lakásépítési terv a Modern Magyarország programban is szerepel, a legutóbbi közgyűlésen pedig Horváth-Tancsa Ágnes (Jobbik) vetette fel az úgynevezett Továbblépő család program indításának ötletét, ami ugyancsak ezt a problémát szeretné megoldani: a harmincas korosztály azon része, amely a gyerekeik száma miatt már kinőtte a panellakást és van valamennyi megtakarított pénze, jelenleg csak úgy tud kertes házba költözni, ha azt például Úrhidán, Szabadbattyánban, Sárkeresztesen, vagy a Velencei-tó mellett vásárolja meg. Tancsa Ágnes szerint azt kellene megvizsgálni, miként tud a város 110 négyzetméter körüli házakat építeni úgy, hogy azokat 18 millió forint alatt tudja értékesíteni.

Az egykori maroshegyi rádióállomás helyén fél évtizede kezdődött meg az építési telkek kialakítása. Akkor egy magáncég próbálkozott, mostanra már az önkormányzat is tulajdont szerzett itt

Márton Roland (MSZP) szerint ez a javaslat kicsit olyan, mintha a régi, 4-es Golfot egyből A6-os Audira cserélnénk. Szerinte inkább a kelengyepénz bevezetése, és a bölcsődei férőhelyek bővítése segítene. Azt kell megnézni, hogyan tudna a város résztvenni külterületi ingatlanok közművesítésében, hiszen a legnagyobb gondot a magas telekárak jelentik. Szigli István pedig arról beszélt, 200-250 építési ingatlan jelenleg is van Feketehegyen, örömteli, hogy a 600-800 négyzetméteres zártkertek esetében elindult a belterületbe vonás.

Cser-Palkovics András polgármestertől azt is megtudtuk, az önkormányzat adótartozás fejében nemrég hozzájutott az egykori Harmatosvölgy projekt öt hektárnyi részéhez. Ez a terület alkalmas építési telkek kialakítására:

- Azzal a jogi problémával küzdünk, hogy az önkormányzat csak igazságügyi értékbecslő által megállapított áron vehet, illetve adhat el ingatlant. Azaz hiába szeretnénk a piacinál kedvezményesebb árú telkekkel segíteni, a kormányhivatallal egyeztetve először ennek jogi megoldását kell megtalálnunk. Talán ha speciális esetekre eljárásrendet alkotna a közgyűlés, megoldható lehet a kedvezményes értékesítés mondta érdeklődésünkre Fehérvár polgármestere. Ha már a lakhatási kérdéseknél tartunk, a volt GEO Budai úti laktanyaépületében 30 mérnököt sikerült elhelyezni, ez is a fiatal értelmiség városba költözését, itteni megtelepedését segíti. November végéig tehát a közgyűlés elé kerül az a koncepció, amely megvizsgálja a képviselők felvetéseit, s utána talán a konkrét lépések is megindulhatnak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!