Hírek

2017.05.24. 20:30

Június 1-től olcsóbban parkolhatunk néhány helyen

Tavaly novemberben több parkoló a II-es fizetős zónába került, ám most nem is nagyon parkol ezekben senki. Júniustól olcsóbb zónába kerülnek, és jóval olcsóbb éves bérletet is lehet majd venni ezekbe.

Házi Péter

A városi közgyűlés tavaly novemberben variálta át a zónás fizetős parkolásról szóló rendeletet, több parkoló a drágább kategóriába került. Az azóta eltelt időszak tapasztalatai azt mutatták, hogy a belváros közvetlen környezetében ugyan lehet találni szabad parkolóhelyet, ám a zónahatárok szélén, de még a drágábbik övezetben lévő parkolók is szinte konganak az ürességtől, miközben a határ ingyenes felén lévő parkolók (például Malom utca, Széna tér, Murvás parkoló) zsúfolásig teltek. Ezért született az a döntés, hogy június 1-től több parkolót az olcsóbb, III. övezetbe sorolnak át. Ezek a Halász utca Piac tér és Csapó utca közötti szakaszán lévő parkolók, amelyek nagyrészt üresek, miközben mindenki a jelenleg még ingyenes Murvás parkolóban teszi le az autóját.

A III. Béla király tér belső parkolói is az olcsóbb kategóriába kerülnek: a képen is látható, hogy a belső parkolók (a kép előterében) szinte konganak az ürességtől, miközben a környék ingyenes parkolói tele vannak autókkal
Fotó: Molnár Artúr

Szintén olcsóbb övezetbe került át az Ányos Pál utca, a III. Béla tér belső parkolói, a Benyák Bernát utca, a Csitáry G. Emil utca és az uszoda előtti parkoló, valamint a Virág Benedek utca is.

- A II-es zónába eddig csak az ott lakók vehettek egy parkolóra érvényes éves bérletet, illetve arra volt csak lehetőség, hogy 150 ezer forintért a teljes övezetben használható jogosultságot vásároljunk. Június 1-től viszont az említett parkolókban az évi 12 ezer 500 forintba kerülő bérlettel is megállhatunk - mondta lapunknak Márkus Tibor, a Városgondnokság parkolási csoportjának vezetője, aki kiemelte, a héten megkezdődött ezeknek a bérleteknek az árusítása, időarányosan olcsóbban, nyolcezernéhányszáz forintért lehet ezekhez hozzájutni. A változtatástól azt remélik, kihasználtabbak lesznek ezek a belváros peremén lévő parkolók.

Mindezek mellett több lakossági kérés érkezett a zónás rendszer bővítésére, amelyek közül a szakemberek a Prohászka Ottokár utca 45-53.- Horvát István utca 2-6. és a Széchenyi utca 30. által közrezárt tömb bevonását javasolták, ezt a közgyűlés el is fogadta. Kérés érkezett még a Mikes Kelemen utcából is, de mivel az utca túl keskeny, itt nem lehetne szabályos parkolókat kialakítani. A Rác utcai skanzent viszont kiemelt várakozási övezetbe sorolták, így itt nem lehet parkolni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!