Hírek

2014.07.22. 18:50

„Napi 4 ölelés kell a túléléshez, 8 a szinten tartáshoz és 12 a gyarapodáshoz”

Az öleléstől, állítólag jobb lesz a teljesítményünk. Főleg, ha sokat kapunk belőle.

S. Töttő Rita

Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz - állította Virginia Satir amerikai pszichológus, akinek elmélete a mai napig kulcsfontosságú, ha arról értekezünk, miért olyan boldogtalanok (vagy épp boldogok) manapság az emberek. Az Örökös Beáta által szervezett országos ölelésnap is erre az elméletre alapozva jött létre, s a szervező, eredetileg fehérvári lévén, itt kezdte el szűkebb környezetében népszerűsíteni az ölelés fontosságát. Most szerdán pedig már országos szinten rendezik meg a 30. országos ölelésnapot,

Beáta szerint csupán napi húsz másodpercre lenne szükségünk az érzelemdús szeretgetésből és sokkal boldogabb emberek lehetnénk.

Naponta több ölelésre van szükségünk a jó közérzethez

- 2007-ben találtunk egy kis filmet egy szakállas ausztrál srácról, aki egy táblával hívta fel magára a figyelmet, hogy ingyen ölelést ad. Ez a kis film azóta körbejárta a világot, s megindított minket is. Még akkor frissiben, nagy izgalommal kiálltunk egy nagy térre és kínáltuk az embereknek az ölelést. Óriási sikere volt! Így született meg a Mosolyogj Mozgalom, és azon belül az Országos Ölelésnapok programsorozat. Volt olyan akciónk, amikor 18 településen, 22 helyszínen voltunk kint egyszerre - meséli Beáta. Tehát nem szabad megijedni, elfordulni pedig nem érdemes, ha valaki ölelést ajánl fel, mert az, állítólag önbizalmat, erőt ad, harmóniába hoz. Osztja ezt a véleményt Bárdos Sándor pszichológus, a Kodolányi János Főiskola tanára is, ám ő azt gondolja, hogy az érzelmi töltettel rendelkező ölelés az, ami hatásos. Sőt, nélkülözhetetlen a gyermek pozitív fejlődése érdekében. Számos kísérlet bizonyítja árulta el a szakember , hogy az a gyerek, aki nem kap elég törődést, ölelést, (verbális és fizikai) simogatást, felnőttként maga sem lesz képes azt megadni másoknak. A sok ölelés hozománya a pozitív énkép, a kiegyensúlyozottság és a jobb teljesítmény.

 

Címkék#ölelés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!