Hírek

2017.02.23. 23:10

Újra nemzeti konzultáció

Budapest - Márciusban újra nemzeti konzultáció kezdődik, az Orbán Viktor miniszterelnök által az évértékelőn bejelentett, Magyarországot fenyegető öt veszélyforrásról, a rezsicsökkentés brüsszeli betiltásáról, az illegális bevándorlásról, az adópolitika uniós központosításáról, a munkahelyvédelmi támogatások biztosítására vonatkozó jog elvesztéséről, a külföldi forrásból dolgozó civil szervezetek elszámoltathatóságáról - minderről Lázár János miniszter beszélt a csütörtöki kormányinfón, ahol úgy fogalmazott: kudarc az olimpiai pályázat ügye.

Osváth Sarolta

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az ország kudarcának tekinti a 2024-es olimpiai pályázat ügyét, amelyért alapvetően a baloldali pártok a felelősek, de az éremnek két oldala van - emelte ki budapesti sajtótájékoztatóján.

Lázár János áttételesen utalt arra, hogy a kormány is későn kezdett hozzá az olimpiai játékok népszerűsítéséhez, de alapvetően a kudarc oka az, hogy a budapesti rendezést kezdetben támogató baloldali pártok - a budapesti közgyűlésben elsősorban az MSZP - megváltoztatták a véleményüket, és politikai haszonszerzés reményében ellenkampányt folytattak.

A csütörtöki kormányinfó központi témája egyértelműen az olimpia volt, miután a miniszter rövid tájékoztatást adott arról, hogy a kormány szerdán javasolta a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) az olimpiai pályázat visszahívását.

- A kormány lezártnak tekinti az olimpiai pályázat ügyét és felkérte Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, hogy készítsen jelentést az olimpiához kapcsolódó beruházások helyzetéről - jelentette be. Az indok a nemzeti egység hiánya, enélkül ugyanis egyetlen ország sem tud olimpiát rendezni - hangsúlyozta.

Több újságírói kérdésre, amely a népszavazás elmaradásának indokát firtatta, kifejtette: szerinte egy népszavazás esetén a kötelező kampánnyal és vitával "magát égetné" Magyarország, a referendumon pedig valószínűleg a játékok ellenzői lennének többségben. Hangsúlyozta azt is, hogy az aláírásgyűjtők az olimpia ellen és nem a népszavazásért gyűjtöttek aláírásokat, így maximálisan elérték a céljukat.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter MTI-fotó: Kovács Attila

Ugyancsak kérdésre válaszolva mondta el, hogy Fürjes Balázs kormánybiztos a budapesti olimpiai pályázathoz kapcsolódó minden eddigi költség felhasználásáról elszámolást készít. Lázár János beszámolt a kormány és a stratégiai kabinet további döntéseiről is, így elmondta egyebek közt, hogy a vizes vb-re elkészülő Dagály uszoda kereten belül maradt, bruttó 48 milliárd forintba került, és megkezdődhet az új Puskás stadion építése, amelyre bruttó 190 milliárd forintot hagytak jóvá.

A Belügyminisztérium költségvetését 38 milliárd forinttal toldják meg, mert a várhatóan növekvő illegális bevándorlás miatt megkettőzik a déli határzárat, még egy kerítést húznak. Több helyen határvédelmi pontokat állítanak fel, első körben 400 fő befogadására alkalmas konténerközpont létesül, ide szállítják az országban, még menekülttáborban lévő mintegy 600 embert is.

Keddi brüsszeli tárgyalásairól beszámolva a miniszter közölte, hogy az Európai Bizottság (EB) bíróság elé viszi a magyar energetikai hatósági árszabályozás kérdését. A miniszter szerint 30-40 százalékkal drágább lenne az áram és a gáz, ha nálunk is a piac döntene az árról. Az uniós tárgyalások Paks ügyében is "eredménnyel kecsegtetnek" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!