Hírek

2014.12.23. 15:45

Olvasóink is segítettek, hogy az iskolaházasok célt érjenek

Csak álmodoztak róla, mi azt mondtuk, nem ígérünk semmit, meglátjuk... Mi sem mertük remélni, hogy karácsonyra meglesz az, amit a Szent Imre és a Don Bosco Iskolaház gyerkőcei annyira szeretnének...

Kocsis Noémi

Ebben az évben is arra kértük a Fejér Megyei Hírlap kedves olvasóit, hogy adományaikkal segítsenek megvalósulni egy álmot. Ahogy tavaly az árkipusztai szegény, rászoruló családok esetében, úgy az idén is olyan célt szemeltünk ki, amelyben gyerekek szerepelnek, nekik szól az olvasók által gyűjtött adomány. A gyerekek a jövő, a jövőért cselekszik jót, aki odafordul a nélkülözőkhöz, aki – akár csak egy aprósággal –, de igyekszik tenni sorsuk jobbra fordulásáért. Ám mi sem gondoltuk, hogy az a remény, amelyet a fehérvári Szent Imre Iskolaházba, illetve a Polgárdiban működő testvérintézmény, a Don Boscoba járó gyerekek és a z önkéntesek megfogalmaztak, az belátható időn belül valósággá válhat...

Németh Ádám (b), a fehérvári iskolaház fiatal vezetője köszöni meg az adományozónak, Horváth Istvánnak a felajánlott kisbuszt, amely nagy mértékben javítja az ide járó gyermekek – köztük a kikukucskáló Merci, Tomi és Laura – életét (Fotó: Molnár Artúr)

A polgárdi ház apróságai bizony hat kilométert is gyalogolnak a befogadó intézménytől a kisváros központjáig, ahol szüleik átveszik őket és elindulnak velük haza. Szegény, sok esetben jövedelem nélküli családokról lévén szó, ez a hazatérés a kicsiknek még újabb gyaloglást jelent, 5-7 kilométert is. Naponta akár 10-12 kilométert is megtesznek tehát, akár hat, akár 14 évesek, a legkisebbeket a testvéreik az ölükben-nyakukban cipelik, ha hó, eső, nagy szélvihar van, az iskolaház munkatársai a saját autóikkal igyekeznek segíteni a helyzeten, de csak több körben tudnak megfordulni a sok gyermekkel. Áldatlan állapot, amelyen a Fejér megyei iskolaházak megalapítása óta igyekeznek enyhíteni az ott tevékenykedők. Sajnos, mindeddig sikertelenül, mert bár egy nagyszabású, januári jótékonysági koncertből összegyűlt a működtető alapítvány számlájára több, mint egymillió forint, a gyermekek biztonságos szállításához szükséges több személyes kisbusz megvásárlásához az még édeskevés lett volna. Lapunk ezért egy ilyen jármű megvételéhez kérte olvasóink segítségét.

A fotó az iskolaházak hagyományos karácsonyi ünnepségén készült múlt pénteken: Gergely Enikő átveszi az ajándékát (Fotó: Szent Imre Iskolaház)

A pázmándi Horváth István sok éve foglalkozik fuvarozással. A mackós, nyugodt, mosolygós vállalkozó a cikk olvastán telefonált és felajánlott egy 14 személyes kisbuszt. Önként, ellenszolgáltatás nélkül. Mint mondja, a falujában a nyugdíjasokat szokták segíteni, de ha gyerekekkel tehet jót, máskor sem habozik, számára ez a követendő értékrend. Ennek köszönhetik a fehérvári és polgárdi gyerekek, hogy a jövőben valamennyien közösen utazhatnak a nyári táborokba, s nem kell már órákat gyalogolniuk, hogy a második otthonukat jelentő, a tisztálkodásukról, étkezésükről, tanulásukról is gondoskodó iskolaházból hazaérjenek.

Tomika az egyik a mintegy kéttucatnyi gyermekből, akinek életén sokat javít majd az olvasónk által felajánlott kisbusz. Olvasóink is segítettek, hogy a fehérvári és polgárdi iskolaházak apróságainak a jövőben ne kelljen 5-10 kilométert gyalogolniuk naponta (Fotó: Molnár Artúr)

Hálásan köszönjük azt a 217.160 forintot, amelyet olvasóink a gyerekeknek összegyűjtöttek. Ez az összeg fedezheti a jármű üzembe helyezésének költségeit. S a pénz most így válik a remény és az álmok beteljesítőjévé...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!