Hírek

2016.06.29. 17:43

Olvasók tüzes receptjei - Több mint 300 szabadtűzön készült étel

Most is rengeteg, közel 1000 darab recept érkezett olvasóinktól, melyből kicsit több mint 300-at jelentettünk meg a Szabadtűzi ételek könyvében.

Buthy Lilla

A grill, a bogrács, a faszén semmivel össze nem hasonlítható illata és az íze, ami az ételben köszön vissza, egyet jelent a szabadság és a nyár ízével is. A kerti partik embereket hoznak össze, rég nem látott barátokat, vendégeket, családtagokat, akik ilyenkor nagy nevetésekkel, vicces történetekkel és kellemes beszélgetésekkel is megfűszerezik a tűz fölött sülő ételüket. Szabadban főzni ünnep. A kicsik a felnőtteket utánozva zöldségeket aprítanak, kockáznak, fűszereznek és a férfiak is végre otthonosan mozoghatnak – a konyhán kívül – a nyers húsok, tárcsák, izzasztó kemencék, bográcsok világában. Ilyenkor legálisan kiélhetik piromán hajlamaikat, a bennük élő ősi tűzrakó-ösztönt. A konyha megszokott falai közül kilépve még a hagyományos gulyás is más, szabadtéri. Ízesebb. A fakanál mellett benne van a napfény, a konstans légy és szúnyoghessegetés, a hőguta és a pálinka, melyet a vendégsereg már hangulattá alakított. Mindenkit arra biztatunk, lapozzon bele olvasóink receptkönyvébe, és egyenek szabadtűzön készült, élménydús ételeket.

Nagyon sok ismert arcot, lelkes szakácsot, olvasót köszönthettünk szerkesztőségünkben: már mindannyian jól ismerik egymást, saját bevallásuk szerint is olyanok, mint egy főzőklub. Úgy is fogalmazhatunk, már több tíz kötet van a hátuk mögött, így nem is volt kérdés, hogy küldjenek-e nekünk recepteket új, Szabadtűzi ételek könyve összeállításunkba, mely már a tizennyolcadik a Pannon Lapok Társasága által kiadott receptkönyvek sorában. Társszerzőink tegnap vehették át tiszteletpéldányaikat Zajácz D. Zoltántól lapunk digitális főszerkesztőjétől. – Én főleg salátákat küldtem be, nálunk nagy kedvenc az apróra reszelt majonézes káposztasaláta. Akármilyen sütögetés is van, ezt mindig kéri tőlem a család – mondta mosolyogva Vén Józsefné.

– Nagyon szeretjük ezeket a pácolt húsokat, parázson sülő burgonyás alapú ételeket elkészíteni a kertünkben. A húsoknál a fűszerek egyedi, általam kikísérletezett kombinációja adja az ételek különlegességét – tette hozzá Csepi Anett. Petrovics Ferencné Bodajkról nyolc receptet is küldött nekünk, és mint mondta, úgy érkezett hozzánk, mintha hazajönne. Ez már a tizedik könyv, amiben viszontláthatta receptjeit. – Nagy a családunk, négy gyermek van, és tíz unoka: velük együtt főzünk a szabadban, élvezettel, kicsik és nagyok együtt – fogalmazott. Az Agárdon élő Baricza Tibornének négy receptje is megjelent az új könyvben, köztük a faszénparázs fölött grillezett, zsályás- kolbászos csirkemelltekercs vagy a fóliában sült dagadó. Megsúgta, a vadpörköltet mindig a férje készíti, de a fanyársra húzott, pácolt fehér húsok is nagy favoritnak számítanak a szabadtéri sütögetésnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!