Hírek

2016.08.09. 09:23

Robbanásig feszült helyzet - A pártok megegyezésével született koncepció a mérvadó (frissítve)

Székesfehérvár – Parkoló rendőrautók, tűzoltókocsi, mentőautó – ez a kép fogadott bennünket a reggeli órákban a Hübner utca 2. szám előtt. A ház előtt ácsorgó, felháborodott emberektől azt is megtudtuk, mi történt.

Szabó Zoltán

Kiderült, egy már korábban megkezdődött folyamat újabb állomásának vagyunk szemtanúi: ismét kilakoltatás folyik... Pontosabban nekikezdtek a Hübner utca 2. számú épület egyik lakásában élő asszony kilakoltatásának, ám ő bezárkózott, ellenszegült, s azzal fenyegetőzött, felrobbantja magát, és persze, a lakást... Lejárt ugyanis a határozott idejű lakáskiutalása, ezért az önkormányzat felszólította, hogy költözzön ki. Az asszony szívbeteg, gerincműtéten is átesett. A városgondnokságon dolgozik, nincs közüzemi tartozása, fizeti a lakbért – mégis mennie kell. Emiatt teljesen kiborult – tudjuk meg az indulatos, olykor fájdalmukban kiabáló emberektől, akik között olyanok is akadnak, akik már fedél nélkül élnek, a palotavárosi erdőben. Közéjük tartozik Lakatos Erika is, aki azt állítja, sokan félnek, hogy elveszik a gyerekeiket, ezért is „költöztek" családostul az erdőbe. Na meg mert nincs semmijük.

 

– Lakatos Elvira a Hübner utcai szoba-konyhás lakásban háromnegyed éve lakik, korábban a Széchenyi utcában élt. Amikor az ottani telepet felszámolták, ezt a lakást utalta ki neki az önkormányzat. Csakhogy ez a lakáskiutalás is csak addig szólt, amíg a korábbi, a Széchenyi utcai – ezt már a halkszavú, higgadt Horváth Aladár mondja. A roma polgárjogi aktivista segítségét egy hónapja harminc család kérte. Mindannyian hasonló helyzetben vannak, mint Elvira: nem hosszabbították meg korábbi lakásbérleti szerződésüket, annak ellenére, hogy nincs köztartozásuk, illetve három családnak van, de ők fizetik a tartozás részleteit.

Az eljárás alapja – ahogyan arról korábban már beszámoltunk – a 2010-ben, még az MSZP által kidolgozott lakáskoncepció. Ennek célja: az önkormányzat a bérlők nagyobb rotációjával többeknek adjon lehetőséget arra, hogy néhány évig önkormányzati lakásban éljenek, s ezalatt találjanak megoldást az otthonteremtésre. Az ügyben tehát a pártok között teljes a szakmai konszenzus.

Horváth Aladár azt mondja, ez nem kifejezetten roma-ügy. Ő úgy látja, a legszegényebb embereket lakoltatják ki – az érintettek több mint egyharmada nem cigány ember. Szerinte arról van szó, hogy jobb módú embereket akarnak ezekbe a lakásokba telepíteni. Holott azok, akiknek most nem hosszabbítják meg a szerződésüket, becsületesen élnek, végigdolgozták az életüket.

– Korábban azt nyilatkozta az önkormányzat, hogy állnak a vizsgálatok elé. Ezért két napja levelet írtam a polgármesternek, és kértem: függesszék fel a kilakoltatásokat, addig, amíg az Egyenlő Bánásmód Hatóság, vagy más, az ügyben illetékes szervezet, hivatal állásfoglalása meg nem érkezik – tette hozzá Horváth Aladár.

A polgármesteri hivatal álláspontjára is kíváncsiak voltunk. Hosszú levelükben arról írnak: Lakatos Elvira 22 éve lakik Fehérváron önkormányzati bérlakásban. Eszerint még 1994-ben, önkényes lakásfoglalóként költözött be 4 éves gyermekével egy akkor megüresedő, önkormányzati lakásba. Három évvel később az önkormányzat – elfogadva a kialakult helyzetet – lakásbérleti szerződést kötött vele. A hivatal hangsúlyozza, hogy Lakatos Elvira lakásbérleti jogviszonya kezdettől fogva határozott időre szólt. Az önkormányzat 7 alkalommal kötött lakásbérleti szerződést vele, biztosítva ezzel folyamatos lakhatását. Arról is írnak, hogy az asszonyt időben értesítették arról, hogy a lakásbérleti jogviszony megszűnik, továbbá arról, a végrehajtási eljárás felfüggesztése iránti kérelmét a bíróság elutasította. A hivatal azt is leszögezi: Lakatos Elvira édesanyja, valamint testvére és gyermeke is önkormányzati bérlakásban él. A törvény értelmében akár édesanyja, akár gyermeke befogadhatja .

A hivatal arról is ír: ma Fehérváron mintegy 250-300 új igénylő vár önkormányzati bérlakásra. Az egyenlő bánásmód jegyében a város igyekszik a lehető legtöbb rászoruló részére átmeneti segítséget nyújtani – konszenzussal létrejött lakáskoncepció szellemében. Azt írják, Lakatos Elvira ezt az átmeneti segítséget megkapta a várostól az elmúlt 22 évben.

„Őszintén reméljük, hogy Lakatos Elvira lakhatása – rendeződni fog" – olvasható a hivatal levelében, majd hozzáteszik: a megüresedő Hübner utcai bérlakás pedig a jövőben újabb rászorulók számára jelenthet – 5-8 éves átmeneti időszakra – olcsó, kényelmes hajlékot.

Már csak az a kérdés, mi lesz Lakatos Elvirával és a többiekkel, akik most fedél nélkül maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!