Hírek

2016.03.18. 19:53

135 éves a Magyar Vöröskereszt: az önkéntesség és az ifjúsági munka jegyében szerveztek rendezvényt

Székesfehérvár - A város központjában, a plázával szembeni murvás parkolóban nagy volt a nyüzsgés péntek délután. A Magyar Vöröskereszt 135., az Ifjúsági Vöröskereszt fennállásának 95. évfordulója alkalmából nagyszabású rendezvényt tartottak.

Zsigó Ferenc

A szervezők több interaktív programelemmel, ismertetővel is készültek. A nap leglátványosabb elemeként egy több sérültes baleseti helyszínelést és egy földrengés-szituációt is imitáltak, melynek során a mentők, a rendőrök, a tűzoltók és a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek összehangolt munkájába nyerhettek betekintést a résztvevők.

- Nagyon jó alkalom ez a mai esemény arra, hogy valóban élvezhető és tanulságos módon szerezhessen új ismereteket minden korosztály. Köszönetemet fejezem ki a Magyar Vöröskeresztnek, hogy egy ilyen magas színvonalú rendezvényt szervezett meg - mondta köszöntőjében Cser-Palkovics András.

A szervezet országos alelnöke, Bobrovics Árpád a megnyitón kiemelte, hogy a Vöröskereszt az ország legnagyobb civil szervezete, amely 90 ezer taggal büszkélkedhet.


Fábián Károly, a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezetének elnöke kiemelte: napjainkban különösen nagy jelentőséggel bír a Magyar Vöröskereszt tevékenysége. A környezeti változások miatt többször kerülünk ugyanis a Kárpát-medencében is katasztrófahelyzetbe, árvizekbe, valamint nagymennyiségű hóesés okozta környezeti fennakadásokba.

A rendezvény elején Nagy Gáborral, a Vöröskereszt országos főigazgató-helyettesével és Szücsné Szigeti Hedviggel, a szervezet megyei igazgatójával beszélgettünk.

Nagy Gábor elmondta, hogy a fehérvári rendezvény egy régiós rendezvénysorozat második eseménye (augusztusig összesen hét évfordulós rendezvényt szerveztek), társrendezői a Fejér megyeiek mellett a Veszprém és Komárom-Esztergom megyei vöröskeresztesek. Minden régiós rendezvényen más van a fókuszban a hét fő tevékenység ( szociális, ifjúsági, egészségvédelmi, katasztrófavédelmi, véradásszervezési, elsősegélynyújtási és mozgalmi) és a hét fő elv (pártatlanság, semlegesség, önkéntesség, egyetemesség, egység, függetlenség és emberiesség) közül.

- Mi az önkéntesség és az ifjúsági munka jegyében szerveztük a fehérvári eseményeket - tájékoztatott Szücsné Szigeti Hedvig, s felhívta a figyelmünket a három autós ütközéses balesetre és a földrengésre, házomlásra. A két eljátszott szituációban a társszervek (katasztrófavédelem, hivatásos és önkéntes tűzoltóság, rendőrség, mentők, polgárőrség, speciális mentők) szakemberei mellett sok fiatal önkéntes szerepelt. Köztük volt a bodajki Pap Boglárka, aki a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt móri területi vezetője, s aki 20 éves kora ellenére majdhogynem veterán már a mozgalomban, ugyanis hét éve került be a szervezetbe.

- Édesanyám hozott be 13 évesen, nagyon élvezem ezt a munkát. Nyaranta a Balatonnál elsősegélynyújtó szolgálatot látunk el, különböző rendezvényeken dolgozunk, járunk a bázisóvodákba, iskolákba a gyerekekhez, segítünk, ahol kell - mondja a fiatal lány, akit hivatása megválasztásánál is a segítő szándék vezérelt, hiszen mozgásfejlesztő gyógypedagógus szeretne lenni. Ennek érdekében most fejez be egy OKJ-s képzést, majd az egyetemen szeretné folytatni ezirányú tanulmányait.

 

 



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!