Hírek

2015.03.03. 19:10

Legyünk óvatosak.hu!

Az internetes vásárlás erényei elvitathatatlanok: gyors, egyszerű, kényelmes. De nem mindig veszélytelen.

Buthy Lilla

A fehérvári Carolina és Camilla együtt vásárolnak az interneten. A két barátnak eddig jó tapasztalatai vannak a webáruházakkal Fotó: Koppán Viktor

Ha interneten rendelünk, és nem nyeri el a tetszésünket a megrendelt termék, vagy hibásan érkezik meg, tulajdonképpen meg sem kell indokolni miért, a kiszállítástól számítva tizennégy napon belül meggondolhatjuk magunkat. A fogyasztókat elállási jog illeti meg, amelyet írásban kell benyújtani. Igen ám, de mi történik olyankor, ha a web-shopok domainje .hu-ra végződik, és az oldal is magyar nyelvű, a vállalkozás székhelye azonban mégsem Magyarországon van? Ez több problémát is felvet, és egyre több panasz érkezik ezzel kapcsolatban az Európai Fogyasztói Központhoz. Csokorba szedtük még a legfontosabb aranyszabályokat, mikor szólaljon meg belső ”riasztónk”, mikor gyanakodjunk, hogy ne válhassunk a csalók áldozataivá.

A külföldi kereskedők által működtetett webáruházak jellemzően előre elkérik a vételárat

Az Európai Fogyasztói Központ fokozott óvatosságra int a magyar nyelvű, ám külföldi székhelyű webshopokkal kapcsolatban, sok ehhez kapcsolódó vásárlói panasz fut be hozzájuk. Az első és legjelentősebb probléma, hogy a földrajzi és nyelvi akadályok miatt nehézkesebbé válik a kapcsolatfelvétel, vagy a reklamáció. Hiszen a legtöbb esetben ezeknek a cégeknek nincs Magyarországon ügyfélszolgálata, a kommunikáció jellemzően a postai út mellett kizárólag e-mailen vagy esetleg telefonon lehetséges. Az ilyen oldalak miatt a legtöbb panasz a magyar nyelvű használati útmutató, vagy a magyar nyelvű menü hiánya miatt érkezik az EFK-hoz. Az is előfordul, hogy a megvásárolni kívánt háztartási gép nem felel meg a magyar műszaki szabványoknak, a termék pedig így használhatatlan. Természetesen az unió tagállamaiból rendelt termékek esetén is lehetőséget ad a jogszabály a 14 napon belül a vásárlástól való indokolás nélküli elállásra, a visszaküldés költsége ebben az esetben is a fogyasztót terheli. A gond az lehet, hogy ezekben az esetekben külföldi címre kell a terméket visszaküldeni, aminek a költsége sokkal magasabb. Ezeken a külföldön működtetett oldalakon általában előre kérik a vételárat, azonban ha a termék valamilyen okból mégsem érkezik meg, vagy hibás terméket kap a vásárló, akkor költséges pereskedésre számíthat. Nagy értékű dolgokat tehát ne rendeljünk interneten, főleg ne külföldről, hiszen ha becsapnak minket, körülményesebb vizsgálni az ügyet. A rendelés előtt tájékozódjunk a webshop honlapján hogy mely országban található a székhelye. A fórumokon pedig a webshopok megbízhatóságáról is tájékozódhatunk, elsőkézből, a többi vásárló véleménye alapján. Ha mégis valamilyen probléma merül fel egy-egy ilyen rendeléssel kapcsolatban, a vásárlók az Európai Fogyasztói Központtól kérhetnek ingyenes szakmai, jogi segítséget.

A belföldi, tehát igazi pont hu esetében is adódnak kétes helyzetek, főként az apróhirdetési oldalakon. Aranyszabály, hogy naivak ne legyünk, ha egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nem az. Ha nagyon olcsón, irreális áron hirdetnek egy terméket, akkor az is ébresszen bennünk kétségeket. Sokszor, az interneten még fantasztikusnak reklámozott termék helyett bóvlit rejt a doboz, vagy el sem küldik a kívánt terméket, pedig mi már kifizettük. Holla Balázs főhadnagy, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozója elmondta:

- Nagyon sok internetes csalás van nálam, ahol a legnépszerűbb hirdetési oldalakon vásárolnak: ugyanis itt lutri, hogy az ember mit vásárol. Ha az eladó nem hajlandó belemenni a személyes átvételbe, akkor legyen mindig gyanús. Sokszor ezért kis településekre jelölik be a hirdetők a lakhelyüket, éppen azért, hogy ne menjünk el a világ végére a termékért. De ugyanez a helyzet, az utánvétellel is, ezzel kapcsolatban is vannak visszaélések, azonban így már macerásabb az elkövető dolga. Gyanakodjunk, ha más nevére kell elutalni a vételárat, mint akivel előzetesen egyeztettünk - figyelmeztet a szakértő.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!