Hírek

2015.04.16. 16:34

A bírósági közvetítői tevékenység országosan élenjáró

Székesfehérvár - A 2014-es mutatók alapján sikeres és eredményes évet zárt a Székesfehérvári Törvényszék, jelentette ki Gerber Tamás, a törvényszék elnöke.

Szabó Zoltán

Összbírói értekezletet tartottak a fehérvári törvényszéken, a tanácskozás előtt pedig sajtótájékoztatón ismertették, elemezték a tavalyi ítélkezési munkát. Gerber Tamás a személyi, szervezeti változásokról is beszámolt. Így például arról, hogy a Dunaújvárosi Járásbíróság elnökévé Gregorichné Ősi Mártát nevezték ki, 2020. július 31-ig. A törvényszék polgári-gazdasági-közigazgatási és munkaügyi kollégiuma vezetői tisztségére kiírt pályázat két alkalommal is eredménytelen volt, így egy évre Gieszné Boda Orsolyát bízták meg a kollégium vezetésével. A 2. polgári fellebbviteli tanács elnöke Kaló Zsuzsanna, az 1. büntető fellebbviteli tanács elnöke Tőke Zoltán lett. (Az ügyforgalom, leterheltség miatt január 1-től két büntető fellebbviteli tanács működik a törvényszéken.) Tavaly egy bírói státuszt kaptak, azt betöltötték, az engedélyezett bírói létszám így 84, a tartós távollétek miatt viszont a tényleges szám csak 80. A bírósági titkárok számát a fogalmazói álláshelyek terhére növelték. A titkárok intézik a szabálysértési ügyeket, melyekből kivonták a bírákat. Az elmúlt évben a fehérvári járásbíróságon egységes szabálysértési csoportot hoztak létre, amely az egész megyére illetékes a szabálysértési ügyekben. A létszámstop a bírósági ügyintézők esetében is gondot okoz, kevesen vannak, a bírói létszámproblémákat, az igazságszolgáltatás működését pedig gyakori kirendelésekkel próbálták, tudták megoldani.

Ami az ügyforgalmat illeti, a peres ügyek száma csökkent. Az érkezett (49124) és befejezett ügyek (50246) száma alapján országosan a 8., a folyamatban levő ügyeket (13079) tekintve a 6. helyen áll a fehérvári törvényszék. Az adatokból is látszik, hogy a befejezett ügyek száma meghaladta az érkezettekét, az időszerűség tehát javult.

A bírósági közvetői tevékenység (mediáció) országosan élenjáró Fehérváron. A lefolytatott 112 eljárásból 86 megállapodással fejeződött be, ez 76.7 százalékos eredményességet jelent. Bazsó Bernadett pedig az országban legeredményesebben tevékenykedő bírósági közvetítő.

Az összbírói értekezleten részt vett Bicskei Ferenc, az Országos Bírósági Tanács soros elnöke, a Kecskeméti Törvényszék elnöke. Kérdésünkre elmondta, hogy a bírói pálya már nem olyan népszerű, mint korában. Van még utánpótlás, de ahhoz, hogy a legjobbakat tudják a pályára csábítani, biztos, kiszámítható életpálya modell kell. Az elképzeléssel április 22-én foglalkozik a kormány.

A fehérvári törvényszék bírói tanácsának elnöke, Makainé Malkovits Judit pedig bejelentette: Székesfehérvári Törvényszékért Emlékplakettet alapítottak a törvényszéken dolgozók elismerésére. A kollégák titkos szavazattal döntenek a díjról, amelyet első ízben a tegnapi összbírói értekezleten adtak át Matarics Erzsébet bírónak, illetve Billege Lászlóné igazságügyi alkalmazottnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!