Hírek

2015.07.08. 14:24

Óriási porfelhővel és szakadó esővel jött a vihar Fehérváron

Ahogyan azt a meteorológusok előre jelezték, Fejér megyébe is viharral érkezett meg a lehűlés. Székesfehérváron a belvárosban előbb óriási porfelhő söpört végig, majd hatalmas cseppekben esni kezdett az eső.

Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

16:23 Székesfehérváron a forró levegőjű belvárosi utcák előbb elsötétültek, majd feltámadt a szél, és óriási porfelhőt kavart, azután pedig hatalmas cseppekben eleredt a langyos eső. És csak szakadt és szakadt. A vendéglátóhelyek teraszain a pincérek már az erős szélben gyorsan és rutinosan bontani kezdték a sátrat, miközben a vendégek menekülőre fogták. Sajnos a vihar nem csupán frissülést hozott, hanem komoly károkat is előidézett. A katasztrófavédelem munkatársainak tetemes dolguk akadt. Fakidőlésekről érkeztek hírek az egész megyéből, agárdi olvasóink emellett jégesőről is beszámoltak. Seregélyes és Seregélyes-Szőlőhegy között szerdán 16 óra 10 perckor megállt a forgalom, mert az utat teljes szélességében lezárta egy kidőlt fa. Az M7-esen Kápolnásnyéknél is több mint egy órán át állt a a forgalom egy kidőlt fa miatt - tájékoztatta a feol.hu-t Sipos Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs referense.

Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől szerdán 17.30 órakor megtudtuk: eddig több, mint ötven esethez riasztották őket. Székesfehérváron a katasztrófavédelem munkatársainak komoly feladatot jelentett, hogy a Hübner András utcában, egy társasház tetejéről a szél lebontotta a lemezfedő réteget, mintegy 150 méteren. A vihar miatt leszakadó lemez - lapunk információi szerint - személyi sérülést is okozott: egy embert kórházba kellett szállítani. Megsérültek a ház környékén parkoló autók is.

17:35 Szinte egy összefüggő tóvá vált a Berényi út Vadászkürt söröző melletti része,ahol vagy 40-50 centis vízben, lépésben araszolnak az autók. A Zrínyi utcában pedig egy nagy akácfa tört ketté a viharban, az utcát most érdemes elkerülni!

Képünk a Hübner utcában készült
Fotó: Koppán Viktor

19:02 A Hübner András utcai, viszonylag új építésű társasházban Csárádi László közös képviselő tájékoztatása szerint mintegy harminc lakásban keletkezhettek károk azáltal, hogy az úgynevezett koporsófödémes tetőről lerántotta a vihar tetőlemezt. Amint a feol-nak elmondta, van olyan lakás, ahol egyszerre vagy tíz helyen folyik be a víz, többen máshol keresnek szállást az éjszakára. A közös képviselő becslése szerint többtízmilliós a kár, annál is inkább, mert a víz az épület belsejében lévő csöveken keresztül a lejjebb lévő lakásokhoz is utat talál magának.

20:05 A Rákóczi utcában egy buszmegállónál egy kidőlő fa ágai megütöttek egy gyalogost, akit a mentők kórházba szállították. A város hivatásos tűzoltói a fát feldarabolták és a járdáról lerakodták. A Seregélyesi úton egy szigeteletlen villanyvezeték három parkoló autóra szakadt. A feszültség alatt lévő vezeték miatt két személygépkocsi meggyulladt. A tűz a gumiabroncsokról nem terjedt át a járművek többi részére. Több utcában fa dőlt parkoló személygépkocsira.



Agárdon, a Chernel István utcában egy gyerektáborban a tábor épületére dőlt egy fa, amelyet a pusztaszabolcsi hivatásos tűzoltók a magasból mentő szer segítségével eltávolítják. A táborozók közül senki sem sérült meg. A viharban egy közeli lakókocsira szintén rádőlt egy fa, amelynek során egy gyermek megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

Gánt-Gránáson villám csapott egy lakóház melléképületébe. A lakók megkezdték a tűz oltását, így az épület a lakóházra nem terjedt át. Az égő melléképületet a székesfehérvári hivatásos tűzoltók oltották el.

A megyében összesen 40 hivatásos, 8 önkormányzati és 35– köztük velencei, pázmándi, csókakői, iszkaszentgyörgyi és csákvári - önkéntes tűzoltó jelenleg is dolgozik a káresemények elhárításán.

Fejér megye 16 településén okoz zavart az áramellátásban a rendkívüli viharos időjárás. Az erős széllökésekben vezetékek szakadtak le, illetve fák, faágak dőltek a villanyvezetékekre. Kora este összesen tizenhat település 7815 fogyasztási helyén szünetel az áramszolgáltatás. A szolgáltató folyamatosan dolgozik a hibák kijavításán.

20:20 Folyamatosan ülésezik a járási védelmi bizottság. Kiderült, 64 olyan esetről kaptak eddig értesítést, ahol beavatkozásra volt szükség, ezen felül is érkezett több mint 130 bejelentés. Sajnos nem egyedi eset az, amit a Berényi út környékén tapasztalhattak az ott lakók: Fehérvár számos pontján kiöntöttek a nyílt csapadékvíz elvezető csatornák, mert nem bírták levezetni az óriási mennyiségű vizet. agyon sok helyen kiöntöttek a csatornák a városban. A Városgondnokság nyolc brigádja dolgozik folyamatosan, hogy megtisztítsák a város útjait a kitörött fáktól, faágaktól. Könnyen lehet, hogy az elképesztő mennyiségű kár miatt akár egy-két hét is kell a fák rendbetetélehez. A Gánts Pál-Hübner utcában lévő, komoly károkat szenvedett nagy társasházat este Cser-Palkovics András polgármester is felkereste, aki azon lakóknak, akiknek el kell hagyniuk otthonukat, felajánlotta segítségét.

20:24 Tizenhat Fejér megyei településen áramkimaradásokat okozott a szerdai vihar. Az áramkimaradás csaknem nyolcezer fogyasztót érint - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Szabó-Bisztricz Anett elmondta, hogy a viharos szélben leszakadó vezetékek és meghibásodások miatt Csákberényben, Csókakőn, Fehérvárcsurgón, Gánton, Gyúrón, Kajászón, Kincsesbányán, Magyaralmáson, Martonvásárban, Sárbogárdon, Tabajdon, Tordason, Válon, Vajtán, Zámolyban, valamint Székesfehérvár ipari területein van zavar az áramszolgáltatásban. A szóvivő közölte: a katasztrófavédelem és az áramszolgáltató dolgozik a hiba elhárításán. Az áramkimaradás jelenleg nem egészen nyolcezer fogyasztót érint, számuk folyamatosan csökken.

 

 

Másodfokú riasztás a vihar miatt!

Címkék#vihar#eső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!