Hírek

2015.02.26. 18:25

Óriáskilátóból láthatnánk egész Székesfehérvárt?

Székesfehérvár - A Bakony utcai gázmotoros erőműbe költözik a királysori távfűtés egy része, a régi, százöt méteres kéményből akár kilátó is lehetne. A vasúti vágány helyén pedig 110 új parkolót, kutyafuttatót alakítanak ki.

Házi Péter

– A mi épületünk fogja fel az erőmű kormát, mi lesz, ha a mostani kémény helyett egy alacsonyabból dől ki a füst? Még több kosz? – fogalmazta meg a kérdést a fűtőerőmű sorsával kapcsolatos lakossági fórum egyik résztvevője. Szauter Ákos, a Széphő Zrt. megbízott vezérigazgatója mindenkit igyekezett megnyugtatni: a kétezres évek eleje óta az erőműben nem pakurával, hanem tiszta gázzal tüzelnek, így korom, mivel nem keletkezik, biztosan nem is kerülhet az épületek falára a kazánokból!

Koós László hőtermelési üzemvezető az 1900-as évek elejéről származó épületben: a turbinát 1926-ban helyezték üzembe, azóta is termeli az áramot. Kérdés, mi lesz ennek a szép épületnek és a 105 méteres kéménynek a sorsa. Pályázati pénz sokat segíthetne. Fotó: Molnár Artúr

Mindenesetre a vízivárosiak többsége örül annak, hogy az évtizedes elképzelés, miszerint a fűtőerőművet részben vagy egészben elköltöztetnék, most beérni látszik: Miután a város nemrég visszavásárolta az erőmű nem önkormányzati tulajdonát, a 2014-2020 közötti uniós ciklusban komoly esélye van az elképzelés legalább részben történő megvalósításának.

Amint ugyanis a Széphő vezérigazgatója vázolta: ha a képviselőtestület is rábólint, első ütemben, elvileg ez év vége környékén a Bakony utcai gázmotoros erőműben csatasorba állítanak egy 20 megawattos új kazánt, ami a város teljes távfűtési igényének 20-25 százalékát biztosítja. Így a Vízivárosban csökken a füstgázkibocsájtás, ugyanis ott véglegesen leállítják az áramtermelést és az egyik nagy kazánt. Elegendő lesz egy kisebb kémény is. Ennek megépítésére azért is szükség van, mert a 105 méteres kémény erősen megérett a felújításra, ám ez nagyjából százmillióba kerülne. Az új, ötven méter körüli kémény fele ennyiből kijön, ráadásul nem épített, hanem szerelt kémény lesz, bármikor áttelepíthető a város bármely pontjára. A Széphő célja a távfűtés decentralizálása, az, hogy a városban elszórva, több helyen legyenek kisebb kazánok, de arra a fórumon elhangzott kérdésére, hány éven belül áll le teljesen a királysori erőmű, még nem lehet pontos választ adni.

Horváth Miklósné, a körzet önkormányzati képviselője még egy pozitívumra hívta fel a jelenlévők figyelmét: a sínek helyén – ahol régen a pakurát hozták be – száztíz új parkolóhelyet alakít ki az önkormányzat, illetve egy kutyafuttató is elfér. A parkolók nagyjából április környékén murvás borítást kapnak, így azokat már lehet majd használni, s a tervek szerint jövőre jönne a térkövezésük. Nagy kérdés, mi lesz a távlati sorsa az egykori Villanytelep ipari műemléknek beillő, 1900-as évek elejéről származó épületével, a gyönyörű turbinával, s a 105 méteres kéménnyel. Utóbbi például a város kilátója is lehetne!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!