Hírek

2015.01.26. 15:40

Megmentenék a bicskei és a csákvári kastélyt

A csákvári volt Eszterházy-kastélyt és a bicskei volt Batthyány-kastélyt is érinti a Nemzeti Kastélyprogram, amely állami segítséget jelent a felbecsülhetetlen építészeti értékek renoválására, fenntartására, hasznosítására.

Zsohár Melinda

Fejér megye nevezetes volt a nagybirtokokról, ennél fogva a kastélyokról is. Az 1940-es évekbeli államosításukat követően különbözőképpen hasznosították őket, a szerencsésebb épületek méltóbb funkciót kaptak, mint gyalázat és az elhagyottság.

A bicskei Batthyány Kázmér barokk-klasszicista kastélyt még a két háború között adták el tulajdonosaik, ők sem tudták fenntartani a gyönyörű, ám hatalmas épületet. Gyermekotthonként hasznosították már akkor, ma is így működik. A csákvári kastély az államosítás után kapott egészségügyi funkciót, a Szent György Egyetemi Oktató Kórházhoz tartozik jelenleg is. Az épületek fenntartása és a műemlék jellegből fakadó karbantartása ró nagy terheket a hasznosítóra, ezért szükséges minden esetben az állami beavatkozás.

Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője a bicskei és a csákvári kastély sorsa érdekében interpellált a parlamentben

Az Országgyűlésben a Nemzeti Kastélyprogram kapcsán Tessely Zoltán, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője tett fel kérdéseket L. Simon Lászlónak, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának, miniszterhelyettesnek Bicske és Csákvár ominózus kastélyai ügyében. A várhatóan uniós és nemzeti forrásból finanszírozandó Nemzeti Kastélyprogram miként tervezi a fenntartható épületeket, intézmények sorsát rendezni, tudakolódott.

Jelentős értékek, de gyakran a pusztulás közelébe jutott, pótolhatatlan örökség megmentésére vállalkozik az állam, mondta el L. Simon László. A kormány kiemelt célja, hogy megtalálják azokat a hasznosítási lehetőségeket, illetve közösségi funkciókat, amelyek az adott létesítmény, örökségi elem, hosszú távú és méltó, ugyanakkor fenntartható működtetését eredményezhetik majd. Hozzátette, azoknál az épületeknél, ahol jelenleg is van hasznos funkció, a kormány nem fog változtatásokat javasolni. A csákvári Esterházy-kastély esetében a jelenlegi hangsúlyozottan rövid távú tervek szerint az egészségügyi funkció részlegesen fennmaradna, de öregek otthona, turisztikai szállás is kerülne az épületbe, kulturális funkciók megvalósítása mellett.

A bicskei Batthyányi-kastély kertjében jelenleg európai uniós támogatásból folyó kertrekonstrukció kapcsán jelezte, már alapvetően összefügg a Nemzeti Kastélyprogram céljaival. A kertrégészeti kutatás eredményeként pontosan azonosíthatóvá vált a kert történelmi úthálózata és a sétányok belső szerkezete. Az államtitkár szerint az egyik legfontosabb eredmény, hogy az egykori üvegházat, és az eddig nem sejtett melléképületeket is sikerült azonosítani. L. Simon László kiemelte: mindkét épület szerves részét képezi a Fejér megye területén lévő kastélyok és kertjeik átfogó felújítását célzó, jelenleg kidolgozás alatt álló Nemzeti Kastélyprogramhoz kapcsolódó önálló tervezetnek.

A programban szereplő megyei kastélyok

A Forster Központ fejlesztési lehetőségeket szem előtt tartó válogatása és tervezése nyomán alakult ki a lista:

Dég, Festetics-kastély Lovasberény, Cziráky-kastély Nádasdladány, Nádasdy-kastély Csákvár, Esterházy-kastély Bicske, Batthyány-kastély és parkja Iszkaszentgyörgy, Amadé Bajzáth-Pappenheim-kastélyegyüttes és parkja Soponya Zichy-kastélyegyüttes és parkja




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!