Hírek

2015.05.26. 09:37

Orbán Viktor Székesfehérváron: 20 milliárdnyi ígéret (frissítve)

A föld alá viszik az autókat a Zichy ligetnél, multifunkciós csarnok épül, fejlesztik a kórházat, kisgépes reptér lesz Börgöndből.

Házi Péter

Mindezeket a fejlesztéseket Orbán Viktor miniszterelnök és Cser-Palkovics András polgármester jelentette be a Hiemer-házban, miután a miniszterelnök és Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter a fehérvári városházán egyeztetett a város polgármesterével. A Modern Városok program célja, hogy ezek a városok a XXI. század nyertesei, a magyar vidék fejlődésének zászlóshajói legyenek. A következő időszakban 1200 milliárd forintot közvetlenül oszthatnak majd el a megyei jogú városok és a megyék, ebből Székesfehérvár 20-25 milliárd forint körüli összegről saját maga dönthet. Orbán Viktor szerint lakhatási lehetőségek híján nem érkezik megfelelő munkaerő a városba, ezért lakásépítési programot is indítanak.

Fotó: Molnár Artúr

(Folytatás az 1. oldalról)Magyarország miniszterelnöke kiemelte, a kórház fejlesztése tovább folytatódik a belgyógyászati szárny megépítésével, ennek a pontos költségeiről azonban a jövőben tárgyalnak majd.

Hangsúlyozta, Fehérvár a magyar gazdaság központja, amely úgy tud fejlődni, ha az itt élők életmindősége javul és minél több embert lehet rávenni arra, hogy itt éljenek.

A Modern városok programjának legfontosabb elemei felsorolva elmondta: Fehérváron a klasszikus gazdaságfejlesztési korszak már lezárult, ennél a szintnél eggyel feljebb kell lépni. Lakóövezetek építése, szakképzett munkaerő számára vonzó körülmények teremtése: ez a legfontosabb a városnak. Az életminőség javítása érdekében kitágítják Fehérvár belvárosát, úgy, hogy a Zichy ligetnél a föld alá viszik – többmilliárd forintos költséggel – az autóforgalmat, később pedig hangversenytermet hoznak létre az egyre romosabb Fekete Sas Szállóból. Egy oktatási, művészeti és sport campus létrehozásáról is megállapodtak, ami egy középiskolai oktatási központ lenne. Új lakásépítési programot indítanak, hogy a városba vonzzák a szakképzett munkaerőt, mert ennek hiánya már a fejlődést gátolja. Sport és üzleti célú repülőtérré alakítják a börgöndi légikiötőt, ennek költségeit közösen állja majd a város és az állam. Döntés született a multifunkcionális sportcsarnok megépítéséről, a tervezés költségét a kormány állja.

A feol.hu kérdésére, mekkora összeget szánnak a csarnokra, Orbán Viktor annyit mondott, az első kör a tervezés, amire ötszáz milliós segítséget biztosítanak. Ezt követően lehet majd csak arról beszélni, hogy pontosan mekkora összeg is kell a csarnok megépítésére, ebben természetesen ugyancsak támogatást várhat Székesfehérvár.Lapunk másik kérdésére, miszerint most, hogy a magyar jégkorongválogatott újra a világ elitjébe került, számíthat-e a fehérvári jégkorongsport (mint a válogatott gerince) komolyabb állami, esetleg szponzori támogatásra, a miniszterelnök úgy válaszolt: a magyar jégkorong további fejlesztéséről szóló megállapodások akkor születnek meg, ha majd lesz új, hivatalba lépett vezetése a magyar jégkorongszövetségnek. A tervet a sporttársadalomnak kell majd elkészítenie, ez maradjon a sportszakma dolga!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!