Hírek

2017.08.10. 17:09

Őrtorony és Cifrakert - Az új, állandó tablókiállítás Szabadbattyán történetét dolgozza fel

Szabadbattyán – A település arculatát a késő római kori Seuso-villa, a török kori Kula őrtorony és a Batthyány-családtól eredeztetett ősplatános hármasa határozza meg. A falu neve 1279-ben bukkan fel először Bathyan alakban.

V. Varga József

Váczi-Tóth Bernadett kulturális antropológus, helyi néprajzkutató a Kula őrtorony felelőse, „gazdája” és nyitvatartója egy személyben. Nemrégiben ismeretterjesztő délutánt rendezett a toronyban.

Vár téri vigasságok, várjátékok a torony lábánál

Váczi Márk történész a török hódoltság 145 évéről beszélt előadásában. Utána Tébesz Anikó andragógus-művelődésszervező a magyarországi török kultúrát mutatta be. Váczi-Tóth Bernadett Szabadbattyán és vele párhuzamosan a Batthyány-család történetét, valamint a Kula ismert históriáját elevenítette fel.

A nagyközönséget török ételkülönlegességekkel, köztük az aprónépet gyereksarokkal várták. A látogatók megtekinthették a 4. századi római palotából származó freskókiállítást, és az új állandó tablókiállítást is, mely a falu, a Batthyány-család és a torony történetét dolgozza fel.

Évről évre egyre népszerűbb rendezvény késő tavasszal a toronynál a Vár téri vigasságok és a várjátékok.

A Kula gótikus őrtorony szombatonként 10 és 16 óra között tekinthető meg, hétköznaponként pedig egyeztetés alapján (06-30-432-9312).

A Csíkvár klub nyugdíjasai, háttérben az egyik cifrakerti famatuzsálem, a Szent György-fa

Amint Polyák István polgármester elmondta: folytatódik a Cifrakert alakítása, szépítése. A tó szigetén nemrégiben pihenőpavilont avattak. A tó partján pedig az ősplatános három famonstruma is nevet kapott a keresztségben. A mintegy 200-250 éves platánfák a Szent György, a Szentháromság és a Szent Erzsébet nevet viselik ezentúl. A pavilon és a három platánfa egyházi áldásban is részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!