Hírek

2016.02.05. 14:49

Orvosok egymás közt, a betegről...

Székesfehérvár – Nincs könnyű dolguk az orvosoknak: sok beteg csak nagy küzdelem árán vehető rá arra, hogy diétába fogjon – ez is szóba került az ötödik Fehérvári Orvosnapon.

S. Töttő Rita

Idén immár ötödik alkalommal rendezték meg a Fehérvári Orvosnapokat, amely a mai napon is folytatódik a Hotel Magyar Királyban. A kétnapos konferencián ezúttal a táplálás – táplálkozás témakörét boncolgatják a szakemberek. Az első napon a kritikus és súlyos állapotú betegek táplálásának fontosságát, illetve az ezekkel kapcsolatos problémákat, továbbá a csecsemők és gyermekek táplálásának kérdéskörét beszélik meg. E konferencia a helyi orvostársadalom számára kiemelt rendezvény: itt találkozik a kórházi gyógyító a családorvossal, s beszélnek meg egy jelentős témát, melybe bevonnak nemzetközi szaktekintélyeket.

– Időnként nagy küzdelmek árán vehetők rá a betegek arra, hogy diétába fogjanak – árulta el Izbéki Ferenc, a rendezvény szakmai szervezője, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház oktatási és tudományos orvosigazgató helyettese, aki szerint akkor is lehet nagyon súlyos hiányállapotban valaki, ha éppen túlsúlyos. Ezek az állapotok pedig jelentősen befolyásolhatják egy műtét kimenetelét is.

– A diéták jelentős része a túlsúly ellen való küzdelemről szól, melynek keretében kampányszerűen fogyunk. Ennek pedig súlyos következményei lesznek – szögezte le a főorvos, aki szemléletes példával is szolgált: – Ha minden nap csak 3 grammal többet eszik valaki, mint amennyire szüksége van, az egy év alatt 1 kiló felesleg. A harminc év alatt felszedett 30 kilót pedig nem lehet néhány hónap alatt egészségesen leadni. Ezért kell a tudatos táplálkozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!