Összefogtak a civilek - rászorulóknak főznek, zenélnek

2016. január 10., 22:09 szerző: Klecska Ernő fotós: Molnár Artúr
komment
Székesfehérvár - Vasárnap ismét ételt osztottak rászorulóknak a Heti Betevő aktivistái.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A kínálat most a korábbiaknál is jóval bőségesebb volt: lecsót is mértek - előző nap ugyanis a fehérvári Lásho Lecsó együttes adott koncertet A Szabadművelődés Házában. Az autentikus cigány zenét játszó zenekar nagy sikerű műsorának (becsületkasszás) bevételét az ételosztás költségeire ajánlották fel.

Egy tál meleg étel – csodát tesz azzal is, aki adja...
Fotó: Molnár Artúr

A Szabadművelődés Háza lassan már egy éve támogatja ezt a civil kezdeményezést.

- Új év, új lehetőségek, új esélyek. Mi továbbra is hiszünk abban, hogy közösen egy pici jót csempészhetünk a rászorulók életébe - így invitáltak az önkéntesek 2016 első ételosztására.

A meteorológusok újabb lehűlést ígérnek, különösen fontos ilyenkor, hogy ne felejtkezzünk meg a rászorulókról.

„Kimegyek az állomásra, de romale, de savale, veszek neked cigarettát, hej romale devla savale." Dörgő taps fogadta szombaton a fehérvári Láshó Lecsó előadásában a Parno Graszt együttes Te na mero, azaz Ne haljak meg című számát. Az autentikus cigány zenét játszó, gyűjtő, nem cigány zenészekből álló zenekar A Szabadművelődés Házában lépett fel, az est bevétele teljes egészében a Fehérvári Heti Betevő következő, vasárnapi ételosztásának támogatására ment. (Hasonló becsületkasszákat, azaz befőttesüveg két papírfüllel, rajta a Heti Betevő emblémája és a „nem borravaló" felirat, sok helyen találni.)

Az autentikus cigányzenét játszó együttes fellépésével a rászorulóknak ételt osztó Fehérvári Heti Betevőnek gyűjtött
Fotó: Molnár Artúr

A Láshó Lecsó szombati felállása (Harmat Dávid és édesapja, Harmat József, Budai Kálmán, Somogyi Barnabás, Pataki Mária és Parrag Dóra) valódi csodát tett: műsoruk szinte megtöltötte az épület földszintjét. Némi csoda velük is történt, hiszen Parrag Dóri csodás hangja a fellépés elején elment, majd egyik pillanatról a másikra vissza is jött. A közönség ezt Harmat Dávid felszólítására - „nagy tapsot a Jó Istennek!" - hatalmas ovációval köszöntötte. A jótékonysági koncertek rendszeres fellépőjeként is ismert együttes jó hangulatú műsorára ez alkalommal több hajléktalan is betért - ha tetszik: nekik ez is a heti betevőjük része volt.

- Igazán öröm volt muzsikálni! Köszönjük mindenkinek, aki akár a legkisebb adománnyal is támogatja a Fehérvári Heti Betevőt, önzetlen munkájukon keresztül pedig sok-sok székesfehérvári rászorulót! Most ismét 150 vagy több embernek lehet meleg ételt osztani. Olyanoknak, akik hálásak minden süteményért, gyümölcsért is, amit szeretetből kapnak. Külön köszönjük A Szabadművelődés Házának, hogy lassan már egy éve támogatja ezt a civil kezdeményezést - fogalmaztak a koncert után az együttes tagjai.

Vasárnap ismét sokan álltak sorban a Rózsaligetben. A meleg ételtől a rászorulók is átmelegedtek, de az önkéntesek sem fáztak. Igaza lehet annak a feliratnak, ami a művelődési ház falán látható: félig égni - kidobott gyufa...

Hát ilyen egyszerű jót tenni. Pár barát összeült – cél nélkül, csak úgy, privátim – és a világ dolgairól beszélgetett. Oszt’ – hogy „klasszikussal” szóljak – úgy fordult a szó, hogy segíteni kéne a rászorulóknak, mert tűrhetetlen, ami itt megy. Nem úgy általában segíteni persze, tököt babbal összeönteni, hanem például enni adni. Főzni nekik, erre gyűjteni. Hetente mondjuk egyszer. Hogy legyen nekik heti betevőjük. És lőn! Pár civil, Budapesten, Makón és Fehérváron megcsinálta. Hát ilyen egyszerű jót tenni. Csak tenni kell!

Klecska Ernő

2016. január 10., 22:09 szerző: Klecska Ernő fotós: Molnár Artúr

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...