Hírek

2016.02.08. 18:02

Összeolvad a múzeum és a képtár

Székesfehérvár - Sem bércsökkenés, sem létszámleépítés nem lesz az egyesített intézményben, és az önkormányzat számít mindkét jelenlegi vezető szakmai munkájára.

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én tartott testületi ülésen a székesfehérvári önkormányzat egyhangúlag döntött a közművelődési és a közgyűjteményi intézményrendszer átalakításáról. A határozat végrehajtása érdekében dr. Cser-Palkovics András polgármester több, a város kulturális intézményrendszerét érintő javaslatot nyújt be a közgyűlés pénteki ülésére.

A legnagyobb változás a Szent István Király Múzeum és a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény egyetlen intézménnyé történő összevonása lesz.

A szakmai vélemények szerint a kulturális javak folyamatos gyűjtésének, védelmének egységes szakmai koncepció mentén történő ellátása, továbbá a hatékonyabb működés érdekében indokolt a két intézmény integrációja.

Az április elsején megvalósuló egyesítés az intézmények dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyát nem érinti. A múzeumba olvadó képtár közalkalmazottainak esetében a munkáltató személyében jogutódlás áll be. Így az integrált múzeumban sem bércsökkenés, sem létszámleépítés nem lesz, sőt, bizonyos területeken új szakemberek felvételére is lehet számítani.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester az elképzelésekről tájékoztatta a múzeumot igazgatóhelyettesként irányító Kulcsár Mihályt és Szűcs Erzsébetet, a képtár igazgatóját, egyúttal megerősítette, hogy mindkettejük szakmai munkájára a jövőben is számít az önkormányzat. A múzeum igazgatói megbízására a Humán Közszolgálati Szakbizottság február 11-i ülésén ír ki pályázatot, melyről a tervek szerint a Közgyűlés április 1-jén fog dönteni.

Pénteki ülésén a testület megerősíti korábbi, 2013-as határozatát, melyben arról döntött, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumától át kívánja venni a Fejér Megyei Művelődési Központ fenntartását, hiszen az intézmény a területi szolgáltatás mellett a város lakói számára széleskörű, Székesfehérvár mindennapjai tekintetében meghatározó helyi kulturális, közösségi munkát is végez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!