Hírek

2015.07.08. 16:08

Lebénult, miután a bicikliútról az árokba hajtott - 20 milliós fájdalomdíjat kapott

Székesfehérvár – A biciklis a baleset után lebénult, leépült a vállalkozása és a magánélete is odalett. Oka van, hogy nyilatkozik.

S. Töttő Rita

Ötéves per végén szólalt meg az a biciklis, aki egy kerékpárútról borult az árokba és lebénult. Perusza Zoltánnak 20 millió forintot ítélt meg másodfokon a bíróság, amelyet az önkormányzat nem akart kifizetni, ám végrehajtás útján nemrég mégis hozzájutott az összeghez. A férfi hangsúlyozza: azért nyilatkozik, mert azt szeretné, hogy mások ne járhassanak ugyanígy. Bár rajta kívül négyen törték itt össze magukat – mondja –, még mindig nincs kivilágítva a szakasz. Perusza Zoltán élete a balesetet követően gyökeresen megváltozott: a lebénult férfi nem tudta felügyelni vállalkozását s magánélete is tönkrement.

Perusza Zoltán számára nincs vége a történetnek, továbbra is mondja: világítás kell az útra
Fotó: Kun Attila

Hat évvel ezelőtt, 2009 augusztus 9-én éppen úgy indult a nap Perusza Zoltán életében, mint bármelyik nyári nap. A délutánt a barátaival töltötte a Köfém műfüves pályáján. Rúgták a bőrt. A jó edzés után megivott egy pohár fröccsöt, majd pedig – órákkal később –, este kilenckor felpattant versenybiciklijére és egy barátja kíséretében elindult hazafelé a Sárkeresztúri úton akkoriban megépült kerékpárúton.

– Emlékszem, mire a veszélyes útszakasz közelébe értem, már tizenvalahány kilométert bicikliztem, erős tempóval, mert jött a vihar. Sötétedett, s a kivilágítatlan bicikliúton hajtottunk. Az igaz, hogy a sebességem nem volt megfelelő, ám az, amire az önkormányzat az eljárás során hivatkozott, hogy a fröccs miatt nem tudtam figyelni, nem állta meg a helyét. Addigra rég kiment belőlem – hangsúlyozza Zoltán, aki azóta is azt mondja: szerinte közel 30 százalékban hibás, hiszen gyorsan hajtott. Másért nem.

– Csak arra emlékszem, hogy bent vagyok az árokban és nem tudok leszállni a bicikliről. A hordalék azóta nagyjából betemette a lyukat, de akkor még ott volt egy másfél méteres párkányos, betonos rész, amelybe bevertem a fejem. Éreztem, hogy nem stimmel valami – mesél a tragédiáról a férfi, akinek balesetét többen is látták. – Miután bevittek a kórházba, elkezdték összevarrni a fejemet, onnantól nem emlékszem semmire – Zoltán ezután 40 napig mélyaltatásban volt, mely idő alatt tucat olyan probléma merült fel, amelybe bele lehetett volna halni. El is kezdi sorolni a súlyos szövődményeket, megemlítve azt is: mi most úgy beszélgethetünk, hogy a torkában egy szilikoncső biztosítja a levegő útját. – Csak azért maradtam életben, mert erős fizikumú voltam – teszi hozzá. A férfi közel 100 kilósan került a kórházba és 75 volt, amikor kijött. De ez a legkevesebb vesztesége. Perusza Zoltánnak jól menő cége volt, sokat dolgozott külföldön. A kiesése miatt kialakult piaci hátrányát azonban már nem tudta ledolgozni, így a sok veszteség után abbahagyta. A családi élete is széthullott, ám erről nem akart bővebben mesélni.

– Nagyon sok mindent le kellett szűrnöm ebből az állapotból – mondja s megemlíti a balesetkor 2 éves fiát, s csak annyit fűz hozzá: – . Ráment a családom is...

A per öt évig zajlott, amelyben azonban nem hallgatták meg azokat, akiket szintén ott ért baleset. – Volt például egy hölgy, aki összetörte az arcát, másnak pedig a kulcscsontja törött el. A per folyamán igazságügyi szakértő igazolta, hogy a bicikliút rosszul lett megépítve. A baleset után három nappal egy korlátot tettek fel, majd pedig kikerült egy hirdetőtábla is, ezért nem volt azóta baleset. Viszont a világítás még mindig nincs megoldva, pedig a környék belterület – teszi hozzá Zoltán, aki egyébként újabb perekre készül, ám ezekről még nem beszél.

Az ügyben megkerestük az önkormányzatot is, ahonnan a következő nyilatkozatot kaptuk: „Természetesen Székesfehérvár önkormányzata együtt érez a szerencsétlenül járt kerékpárossal, Perusza Zoltánnal. A 2009-ben történt balesettel kapcsolatban az akkor indult bírósági eljárás még folyamatban van. A felelősség kérdésében hamarosan a Kúria hozza majd meg a végső döntést. Ebből adódóan az ügy tárgyalásának lezárultáig semmilyen nyilatkozatot nem áll módjában tenni a városnak. Ezt követően az önkormányzat részletes tájékoztatást ad a 6 évvel ezelőtt történt baleset körülményeiről, az azzal kapcsolatos felelősségi kérdésekről, az ügyben képviselt álláspontjáról és az annak nyomán megtett lépésekről is.”

Magyar Gábor, Perusza ügyvédje azonban azt nyilatkozta a feol.hu-nak, hogy a felülvizsgálati kérelmet a Kúria elutasította, mivel késve nyújtották azt be. Az ügy, illetve, hogy lesz-e folytatása, tehát még kérdéses.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!