Nem mindegy, kire bízzuk a kocsit, de a pénz számít

2016. február 16., 20:00 szerző: Klecska Ernő fotós: Koppán Viktor Dávid
komment
Székesfehérvár - Pár napja mobiltelefonos és számítógépes alkalmazással lehet megtudni, hogy autószerelőnk rendelkezik-e hivatalos engedéllyel és megbízható-e.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Nemzeti Közlekedési Hatóság által indított térképes járműfenntartó-lekérdezőbe csak hivatalos engedéllyel rendelkező és megbízható szervizek kerültek be.

A „kontárok" elleni harcot a hatóság azzal indokolja, hogy Magyarországon jelenleg körülbelül 13 ezer bejelentett járműjavító működik, a nem legálisan tevékenykedők számát azonban becsülni se tudják. A lapunk által megkérdezett szerelők többsége örül a kezdeményezésnek, de sokan kétségeket fogalmaztak meg.

A szervizek tevékenységét minden esetben be kell jelenteni a közlekedési hatóságnál, amely megvizsgálja, hogy megfelelnek-e minden előírásnak. Így a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) nyilvántartásában szereplő járműjavítóknál megvannak azok a személyi és tárgyi feltételek, amelyek alkalmassá teszik őket arra, hogy a gépjárművek teljes körű, szakszerű javítását elvégezzék.

Az autózás veszélyes üzem, minden részletnek jelentősége van. Fotó: Koppán Viktor

Az NKH lapunkhoz eljutott közleményében hangsúlyozta: egy hiányos szerviztevékenységen, hamis alkatrész-beszerelésen akár életek is múlhatnak, ezért fontos, hogy az autósok engedélyezett, megbízható és garanciát vállaló szervizekbe vigyék a gépjárműveket. A lapunk által megkérdezett műhelyek közül sokan örülnek a kezdeményezésnek, de sok reményt nem fűztek hozzá. Itt is úgy van - mondták -, mint a nagy áruházláncoknál: mindenki szeretné a minőségit, de végül a pénztárca szab majd határt a lehetőségeknek.

A szerelők többsége úgy vélte, akkora verseny van már e piacon is, hogy a „kontároknak", akiknél főleg a számla nélküli munka lehet az olcsóság oka, lassan már ne

A kötelező regisztráció egyébként nem új intézmény. A járműfenntartó tevékenység, és a tevékenységben bekövetkezett változások bejelentési kötelezettséggel járnak az 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendeletben foglaltak alapján. Ez minden olyan cégre vonatkozik, amelyik gépjárművekkel összefüggő teljes körű javítási, ápolási, átalakítási és bontási tevékenységet végezhet, ha rendelkezik a szükséges személyi és dologi feltételekkel.

Klecska Ernő

2016. február 16., 20:00 szerző: Klecska Ernő fotós: Koppán Viktor Dávid

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...