Hírek

2017.08.21. 12:10

Osztrák tűzoltók Pázmándon

Egy kedves invitálásnak tettek eleget az ausztriai Rutzingból érkező tűzoltók. A pázmándi önkéntes tűzoltók hívták meg őket magukhoz, azok után, hogy ebből a kis községből vásárolták meg az idős Ifa szerkocsijuk helyett, a korszerű, új Steyr tűzoltóautót.

E. Várkonyi Péter

A vásárlás túlhaladt a hivatalos eljárásokon, így lehetett, hogy a kapcsolat közvetlenné, csaknem barátivá vált. A pázmándiak egy induló „testvérkapcsolat” kezdeteként fogadták a hét rutzingi tűzoltót. A szakmai tudáscserék után, lazábbra fogták a programot valamennyien. A vendég tűzoltók egy fából készült sugárcső (a tűzoltáshoz használt vászoncső – a szerk.) másolatával kedveskedtek, amelyből nem vizet, hanem „kivételesen” pálinkát lehet „locsolni”. Előkerültek a pázmándiak régi relikviái, a 100 éves egyesület tagjainak tablója, egy színes fotóalbum a múltról és a jelenről. Később fehér asztal mellett alakulgatott a nagyon baráti ismerkedés. Természetesen nem maradhattak el a finom falatok, és az italok sem.

Két nap alatt az osztrákok megismerhették a pázmándiak tűzoltó laktanyáját, annak felszereléseit és a szerkocsikat. El lehet mondani, hogy nem a szakmaiság volt a középpontban, mert láthatták Pázmánd gyönyörű panorámáját a Zsidó-kőhegy tetejéről, hajókáztak a Velencei tavon. Egy bőséges ebéd után vettek búcsút. Az igen jó hangulatú együttlét valószínű, hogy egy hosszabb kapcsolat bevezetése volt, hiszen az osztrákok máris visszahívták a pázmándiakat jövőre, egy nagy tűzoltó fesztiválra az ausztriai községükbe. A pázmándiak úgy tervezik, hogy az immáron hagyományos téli disznóvágásukra is invitálják a Steyr tűzoltóautójuk eladóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!