Hírek

2014.07.23. 17:05

Október 12-én lesz az önkormányzati választás

Október 12-én majd öt évre választunk önkormányzatokat, az eddigi négy év helyett.

Tribolt Lajos

A köztársasági elnök a várakozásoknak megfelelően megvárta az Alkotmánybíróság döntését, majd a lehető legkorábbi időpontra, október 12-re kitűzte az önkormányzati képviselők és polgármesterek megválasztásának időpontját.

Az időpont ismeretében a jogszabályok alapján kiszámíthatók a fontosabb választási dátumok. A választási irodák augusztus 18-ig teszik közzé, hogy az adott településen mennyi ajánlás kell a jelöltállításhoz. Az általános szabály az, hogy a képviselők esetében a választásra jogosultak egy százalékának, megyei listáknál a 0,5 százalékának ajánlása szükséges. Polgármesterek esetében 10 ezer lakos alatt 3 százalék szükséges, 10 és 100 ezer lakos között legalább 300, 100 ezer felett legalább 500 ajánlás kell.

A választási kampány augusztus 23-án indul, mivel az a választások előtti 50. nap. A választópolgárok augusztus 25-ig megkapják a választási értesítőket, s onnantól lehet ajánlásokat gyűjteni. Ez az országgyűlési választásokhoz hasonlóan szigorú számadású nyomtatványokon történhet, a nyomtatványokkal el kell számolni. Az állampolgárok több személyt is ajánlhatnak, ám egy embert csak egyszer.

Szeptember 8-ig lehet az ajánlásokat leadni, a megyei listákét szeptember 9-ig.

Augusztus 31-ig újra választják a a helyi és területi választási bizottságokat. Utóbbiak a megyei önkormányzat megválasztásával kapcsolatban első, a helyi választásokkal kapcsolatban másodfokon járnak el. A választási bizottságokba szeptember 16-ig lehet tagokat delegálni - tudtuk meg Molnár Krisztiántól, a megyei választási iroda vezetőjétől.

A választások előtti második napig, azaz október 10-én 16 óráig lehet a helyi választási irodáknál átjelentkezni. Ám ezt csak az kérheti, aki már a választások kitűzése előtt harminc nappal tartózkodási jogviszonnyal rendelkezett valahol. Ilyenkor kérésére átjelentkezés után a tartózkodási helye szerinti szavazólapra voksolhat.

Az önkormányzatoknak október 27-ig kell az alakuló üléseket megtartani. Újdonság, hogy az eddigi négy év helyett most ötre szól majd a megválasztottak mandátuma.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!