Hírek

2014.07.25. 17:45

A biológusok 18 ürgének ástak új és biztonságos otthont

Székesfehérvár - Nem mozdulni és nem lelkendezni: e kettő aranyszabály, ha ürgeáttelepítésen akarunk részt venni. Ilyen esemény zajlott péntek reggel az elkerülő út építkezése közelében.

Kocsis Noémi

Petőfi méltán elhíresült sorait morzsolgatjuk magunkban pénteken reggel, amikor a 7 km hosszúságú, Csórt Fehérvárhoz kötő elkerülő út étkezése közelében, egy Natura 2000 besorolású területen állunk. Itt engedték el ugyanis a szakemberek azt a 18 ürgét (és előző nap még néhányat) , melyek a nyomvonal közelében éltek. A Kaposvári Egyetem Vadbiológiai és Etológiai Tanszékének vezetője, Altbacker Vilmos biológus és diákjai, sőt gyermekei sátrat vertek a környező csalitosban, hogy a több napig is nyomon kövessék az ürgék megtelepedését. A területen mindig is éltek ilyen állatkák, de egy 2011-es nagy esőzés gyakorlatilag kipusztította állományukat. Ám a megmaradt ürgejáratok kiválónak bizonyulnak az elkerülő építésekor összegyűjtött, fokozottan védett állatoknak az újrakezdéshez.

Az elkerülő III. ütemén a néhány napja lezúdult jelentős mennyiségű csapadék miatt tegnap éppen állt a földmunka (a nyomvonal másik végén, a II. ütemnél a szilárdabb talajon a másik kivitelező nagyban cölöpözött), így távolból sem zavarta a gépek zaja a kis ketrecekből az előzetesen kivájt lyukakba engedett ürgetársaságot. A biológusok egyenesen a lyukakba engedték őket a sajtót és az érdeklődőket megkérték, legyenek szívesek nem nagyon mozogni és hangos tetszésnyilvánításokban kitörni , majd a lyukakba visszatették a dugaszoló üvegeket. Így az ürgék nem jönnek a felszínre (ez már csak a környék ragadozói miatt is üdvös lenne), hanem valóban a járatásással foglalkoznak, A most elengedett példányok előbb egy kicsit eszegettek a fehérjedús kétszikűekből, majd munkához láttak.A biológus elmondta még: a hazai ürgeállomány sajnos 50 ezerről folyamatosan csökken, egy célzott program keretében igyekeznek számukat szaporítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!