Hírek

2016.03.11. 12:19

Nem tudták hatástalanítani a kétméteres bombát, szombaton újra próbálkoznak (frissítve)

Információink szerint újabb komoly robbanótestet találtak a Sóstó védett terület lőszermentesítése során. Lapunk értesülését Hutera Lajos, a lőszermentesítést végző konzorcium vezetője megerősítette: Egy 50 kilogramm körüli BM31-es úgynevezett Katyusát találtak a 63-as főúttól alig harminc méterre.

Házi Péter

13:18 Mivel az út már a második világháború idején is létezett, nem véletlen, hogy a robbanótestet itt találták. Huter Lajos sejtései szerint ezen a főút melletti területen várható majd a legtöbb robbanószer. Ez az indítósínről kilőtt bomba nem robbant fel, most a HM tűzszerészei érkeznek a helyszínre, ők döntik majd el, hogy a helyszínen hatástalanítják-e a lőszert, esetleg ehhez le kell zátni a főutat vagy sem.

Ezekkel a ferromagnetikus keresőkkel találtak a Katyusát a mocsárban a Sóstón

Mint megtudtuk, a mai nap folyamán előkerült egy méretben jóval kisebb, néhány kilós, páncél elleni kumulartív bomba is, ám ennek hatástalanítása Hutera szerint bonyolultabb feladat lesz, ezt szintén a tűzszerészek végzik majd el a nap folyamán.

18:33 Amint arról beszámoltunk, péntek déltájban egy két méteres, ötven kilós BM31 típusú "katyusát" találtak a Sóstó természetvédelmi területen lőszerfelderítést végzők. Amint Várkonyi Melindától, a a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztjétől megtudtuk, a helyszínre kiérkező tűzszerézsek nem fértek hozzá a robbanószerkezethez, mert a lövedék egy mocsaras területen van, egyébként alig harminc méterre a 63-as főúttól, azaz a Sárkeresztúri úttól. A tűzszerézsek szombaton újra a helyszínre érkeznek és megpróbálják a hatástalanítást. Hogy esetleg emiatt le kell-e zárni a főutat, egyelőre nem tudni. Ha erre szükség lesz, arról beszámolunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!