Hírek

2014.11.13. 15:05

Térfigyelő kamerák: itt a helyszínek pontos listája

Székesfehérvár – Hajnali kettőkor, záróvonalon át „csapatott” be a belvárosba az a férfi, aki hamarosan csekket is kapott. Pedig se rendőr, se más nem volt arrafelé. Hogy történhetett?

Házi Péter

Igencsak meglepődött az a a férfi, aki egy ötvenezer forintos csekket kapott a fehérvári közterület felügyelettől. Az illető persze tisztában volt vele, hogy szabályt szegett, csak éppen sem rendőrt, sem bármilyen hivatalos személyt nem látott a környéken, amikor hajnali kettőkor, a Vörösmarty tér felől érkezve áthajtott a tökéletesen kihalt Budai út záróvonalán a Szent István tér irányába, hogy bejusson a belvárosba. De akkor ki látta őt? Hát a térkamerák!

Június óta 24 órában, egyszerre három közterület-felügyelő nézi a hatvanhat térkamera képeit (Fotó: ÖKK)

Hivatalos személy valóban nem volt a környéken, amikor az autós több szabályt is megszegve behajtott a belvárosba. ám térkamerából, amelyek június óta 24 órában figyelik a város számos pontját, jelenleg már hatvanhat működik Fehérváron, így ezen a területen is. Így eshetetett, hogy a térfigyelő központban ülő közterület felügyelők, látva a kötelező haladási irány megszegését, a szabálytalanság miatt kiküldték a csekket az illetőnek, akit a rendszám alapján sikerült beazonosítaniuk.

- 2013 májusában vette át az önkormányzat egy külső cégtől a városi térkamera-rendszer üzemeltetését, gyakorlatilag azóta a közterület-felügyelők nézik a kamerák képeit. Idén júniustól pedig a Városházán kaptunk egy korszerű figyelőközpontot, ahol a nap 24 órájában, egyszerre három kollégánk végzi a szolgálatot - mondja Nagypál Róbert, a közterület felügyelet vezetője.

Sokan nem tudják, de a felügyelők nem csak a klasszikus utcai bűncselekményeket, a zseblopást, autófeltörést, garázdaságot figyelik, hanem bizony a közlekedési szabálysértéseket is. Magyarul: ha valaki a kocsijával felparkol a gyalogjárdára, figyelmen kívül hagyja a behajtani tilos táblát, vagy a cikk elején bemutatott módon vét a kötelező haladási irány ellen, s mindezt a közterület-felügyelők látják, bizony bírságra számíthat!

- Természetesen többen meglepődnek a kiérkező csekken, ám a többség elismeri, hogy megsértette a közlekedési szabályokat. A büntetés mértékét viszont többen megpróbálják vitatni, ám a térfigyelő rendszereket működtető más városokhoz hasonlóan mi sem engedhetünk ennek mértékéből. Ezt ugyanis jogszabály írja elő: tiltott behajtás esetén harmincezer, kötelező haladási irány megszegése esetén ötvenezer, a gyalogos zóna előírásainak megszegése esetében harmincezer, a megállni tilos tábla figyelmen kívül hagyása esetében pedig tízezer forint a bírság osztja meg a díjtételeket az irodavezető, akitől azt is megtudjuk, a csekk befizetésére harminc napja van az érintett autósnak. Ha valaki ezt nem teszi meg, a rendőrségre továbbítják az ügyet, ott van lehetőség jogorvoslatra, részletfizetési lehetőség kérésére.

A belvárosi gyalogos zónát például tavaly október óta ellenőrzik kamerák segítségével, s a tapasztalat az, hogy amíg korábban napi nyolc-tíz autó simán behajtott engedély nélkül a belvárosba, mostanra mindössze egy-két autó próbál így tenni.

- Néha egészen elképesztő dolgokat látnak a közterület-felügyelők a monitorokon keresztül: van, hogy a gyalogosok közé csapat fel valaki az autójával, más simán szembe megy az autósokkal az egyirányú utcában. Ilyenkor igyekszünk odaküldeni az utcán járőröző kollégákat, hogy élőben figyelmeztessék a szabályszegőt - teszi hozzá Nagypál Róbert, aki kiemeli, szinte naponta kopogtat náluk a rendőrség, hogy a térkamerák felvételeinek segítségével nyomozzanak valamilyen bűncselekmény ügyében: Ha valakit meglopnak, vagy az autóját megrongálják, a rendőrségen kell feljelentést tennie, hozzánk hiába jön, nem adhatjuk ki a felvételeket! - fogalmazott az irodavezető.

 

Székesfehérvár közigazgatási területén elhelyezett kamerák

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!