Hírek

2016.06.25. 10:01

Ötvenezres bírság egy balkanyarért: rendben van ez így?

157 millió forintnyi bírságot szabtak ki tavaly Fehérváron a közterület felügyelők. A közgyűlésen komoly vita alakult ki arról, jó-e ez így? A központi bírságtételektől azonban nem lehet eltérni!

Házi Péter

Amennyire megosztott volt a közgyűlés a közterület felügyelők munkájának értékelésében, megítélésében, valószínűleg ugyanennyire markáns a véleménye a lakosságnak is az ő feladatukról. A tények: a város területén a közteresek 2015-ben 157 millió forint bírságot szabtak ki, 4614 esetben az elkövető távollétében. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a térfigyelő kamerák rögzítettek valamilyen szabálysértést. 520 olyan eset volt, amikor a közterület felügyelők helyszínen szabtak ki bírságot és 1200 esetben éltek a figyelmeztetés lehetőségével, amikor azt a jogszabály engedte.

Fotó: Házi Péter

Érdekes adat, hogy közel 100 millió forint büntetést kaptak az autósok kötelező haladási irány megszegéséért. Kétszáznál is többen kanyarodtak valahol balra a városban, ahol ezt tábla tiltotta, ezért összesen tízmillió forintnyi büntetés járt. 250 autós pedig azért kapott bírságot, összesen 7,5 millió forintot, mert behajtott a gyalogosok számára fenntartott övezetbe.

- Biztos, hogy jól van ez így? - vetette fel a kérdést Márton Roland, aki szerint elsősorban a közterületi rend fenntartásában, a szabálysértések megelőzésében lenne feladatuk a közterület felügyelőknek, ehhez képest a 26 főből mindössze kilenc járja az utcákat, a többiek a kamerákat figyelik. Márton szerint irreális, hogy például 30 ezer forinttal sújtották azt a kismamát, aki tilosban állt meg az óvoda környékén, mert nem talált parkolót. Szerinte nem egy olyan eset volt, amikor egy új forgalmi rendet kapott közterületre kitelepültek a közterületesek és az új rendet még nem megszokott autósokat bírságolták. Azt kérte, a jövőben sokkal inkább a közrendre, köztisztaságra koncentráljanak a közteresek.

Horváth-Tancsa Ágnes is azon a véleményen volt, hogy kilenc fővel valójában nem is tudja a legfontosabb feladatát ellátni a felügyelet.

Cser-Palkovics András viszont azt hangsúlyozta, a 10-30-50 ezer forintos birságtételektől nem térhetnek el a közterület felügyelők, ezt ugyanis központilag határozták meg, még 2009-ben.

-Azt akarja Márton Roland, hogy a szabálysértések felett, amelyeket a kamerák rögzítettek, hunyjanak szemet a felügyelők? - tette fel a kérdést a polgármester, aki szerint más városban bizony indult már büntetőeljárás emiatt közterület felügyelők ellen: - Ne neveljük arra az embereket, hogy a szabályokat néha nem kell betartani, ezek ugyanis mindenkire egyformán vonatkoznak – hangsúlyozta a vitában Fehérvár polgármestere.

Dienesné Fluck Györgyi szerint számos esetben kellett a közteresek segítségét kérni. A Köfém lakótelepen például szabálytalan parkolások esetében több napon át figyelmeztető cédulát hagynak az autókon, s csak negyedszerre szabnak ki bírságot.

- Lehet ugyan sarcot emlegetni, de aki a záróvonalon átsüvít vagy éppen behajt az egyirányú utcába, az bizony már a testi épségünket is veszélyezteti – summázott Horváth Miklósné.

A felügyelők munkájának szükségességét egyébként az is jelzi, hogy ezer bejelentés érkezett hozzájuk a lakosságtól és a rendőrség száz esetben foglalt le felvételeket, sok esetben tudták segíteni a forrónyomos felderítést. Számos esetben pedig Budapestről érkeztek nyomozók egyes területek vagy személyek megfigyelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!