Hírek

2015.06.30. 19:09

Óvatosan, nyugdíjasok!

A nő Kissnéként mutatkozott be a telefonban, amikor az idős, nyugdíjas házaspárt hívta. Azt állította, a „nyugdíjintézettől” (igazgatóságtól?) van, és segít. El tudja intézni, hogy az öregek nyugdíját 25 százalékkal emeljék.

Szabó Zoltán

Faggatózott, kérdezősködött, válaszokat is kapott. Mert az idősek tiszteletben tartják a hivatalokat, a törvényeket, jóhiszeműségük, bizalmuk is töretlen, annyi óvatosságra intő példa, történet ellenére. Szóval kifaggatta őket korukról, a nyugdíjukról, és kilátásba helyezte, hogy másnap meg is látogatja őket.

Békében, biztonságban szeretnék élni nyugdíjas éveiket (Illusztráció)

Az öregek közben már gyanút fogtak, és nyugtalanságukat csak növelte, hogy kétkedőbb ismerősük szerint ekkora nyugdíjemelést nemhogy Kissné, de nála nagyobb hatalmasság sem tudna elintézni. Idegesen várták a másnapot, mert azt sem értették, mire való a személyes látogatás. Hacsak...

Meg is jelent egy fiatal nő, de nem az, akivel a telefonon beszéltek. Valamiféle jegyzetfüzet volt a kezében. A férfi felszólítására, hogy mutasson valami igazolványt, dokumentumot, megbízólevelet, elbizonytalanadott. Kihátrált a lépcsőházból, és eltűnt. Az idős párt aztán még egyszer meglátogatták. Két nő, akik állítólag elbérletet kerestek. Felismerni vélték egyiküknél, a festett hajúnál a telefonáló hangját, a másik nő pedig, noha próbált hátat fordítani, a minapi látogatójuk volt. Az öregek határozott fellépése nyomán elmentek. Hogy mit akartak, azt csak találgatni lehet. A lakásba mindenesetre nem jutottak be.

Az ügy kapcsán megkérdeztük a Fejér Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályát. Közölték: hozzájuk nem érkezett ügyfeleiktől bejelentés arra vonatkozóan, hogy otthonukban felkeresték volna őket ellátásuk emelését ígérve. Idézünk a közlemény további részéből. „ Felhívjuk a figyelmet, hogy nyugdíj-ügyintézés céljából, ahhoz segítségüket ajánlva kormánytisztviselőink otthonukban, személyesen nem keresik, nem kereshetik fel ügyfeleinket. Munkatársaink kizárólag hivatali feladataik teljesítése során (helyszíni ellenőri eljárás lefolytatása, pl.: tanúk meghallgatása, élettársi együttélés vizsgálata céljából a szomszédok nyilatkoztatása) ellenőri igazolvány felmutatásával végezhetnek helyszíni ellenőrzéseket bizonyos meghatározott ügytípusoknál. Egyéb tevékenységet - különösen igazolvány felmutatása nélkül - főosztályunk munkatársai ügyfeleinket otthonukban felkeresve nem végezhetnek.

Amennyiben hasonló megkereséssel fordultak ügyfeleinkhez, szíveskedjenek erről bejelentést tenni ügyintézőinknek, főosztályunk ügyintézési helyén a Székesfehérvár, József Attila u. 42. szám alatt, vagy kérjük, bejelentésükkel szíveskedjenek a rendőrséghez fordulni. ”

Megkerestük a rendőrséget. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság kommunikációs szolgálata azt a tájékoztatást adta, hogy a kapitányságra nem érkezett hasonló esetről bejelentés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!