Hírek

2017.02.03. 20:50

Büdzsé: magánszemély nem fizet városi adót Fehérváron

Székesfehérvár - Február 10-én terjeszti a polgármester a közgyűlés elé az idei költségvetést, amely imígyen fest.

B. Kiss László

Óvatos tervezéssel készült Fehérvár idei költségvetése, amely 10-én került a közgyűlés elé. Pénteken a sajtó képviselőinek a jelenlétben nyújtotta át Cser-Palkovics András polgármesternek Bóka Viktor jegyző Székesfehérvár 2017-es költségvetési rendelettervezétét.

A vaskos dokumentum több heti munkával készült el - hangsúlyozta a polgármestert, akitől megtudtuk: a rendelettervezetet február 10-én terjeszti a székesfehérvári közgyűlés elé. Székesfehérvár idei költségvetése tervezetének főösszege csaknem 68 milliárd forintra rúg. Ez az összeg még sohasem volt ilyen magas - jegyezte meg polgármester, aki nagyvonalakban ismertette a megyeszékhely büdzséjét. A város saját bevételei összesen 19,1 milliárd forintot tesznek ki, ebből 14,2 milliárd származik az iparűzési adóbevételből.

Bóka Viktor átnyújtja Székesfehérvár idei költségvetésének tervezetét Cser-Palkovics Andrásnak. Az ünnepélyes pénteki aktuson jelen volt Égi Tamás alpolgármester is
Fotó: Koppán Viktor

Pénteken a sajtó képviselőinek a jelenlétben nyújtotta át Cser-Palkovics András polgármesternek Bóka Viktor jegyző Székesfehérvár 2017-es költségvetési rendelettervezétét. A vaskos dokumentum több heti munkával készült el - hangsúlyozta a polgármester, akitől megtudtuk: a rendelettervezetet február 10-én terjeszti a székesfehérvári közgyűlés elé.

Székesfehérvár idei költségvetése tervezetének főösszege csaknem 68 milliárd forintra rúg. Ez az összeg még sohasem volt ilyen magas - jegyezte meg a polgármester, aki nagyvonalakban ismertette a megyeszékhely büdzséjét. A város saját bevételei összesen 19,1 milliárd forintot tesznek ki, ebből 14,2 milliárd származik az iparűzési adóbevételből. Ez utóbbi egymilliárd forinttal kevesebb, mint a tavaly, aminek az oka - miként Cser-Palkovics András fogalmazott - a konzervatív, azaz az óvatos tervezés.

Építményadóból 1,8 milliárdra számítanak idén, ez az összeg megegyezik a tavalyival. Magánszemély egyébként nem fizet Fehérváron önkormányzati adót, ami nem mondható általánosnak - jegyezte meg a polgármester, aki szerint az állam Fehérvárról származó adóbevételei sem átlagosak.

Fehérvár költségvetése mintegy 4,5 milliárd tartalékot is tartalmaz, ugyancsak az óvatosság már említett elve alkalmazásának a jegyében. A költségvetés tervezet értelmében idén is folytatódik az Ybl program, amely iskolák, óvodák, valamint szociális és egészségügyi intézmények felújítását tartalmazza. Folytatják a Saára Gyula programot, amelynek új eleme a parkolók fejlesztése. A cél, hogy a következő években ezer új parkolóhely létesüljön a belváros környékén.

 

A kiemelt programok között említette a polgármester, hogy az önkormányzat támogatja a rendőrségi autóbeszerzést. Elindítják a Kégl György programot, melynek keretében például 75 millió forintot kívánnak juttatni a kórháznak. Már tavaszra elkészülhetnek a háziorvosi rendelők pontos állapotfelmérésével, amely alapján ütemezhető lesz azok - uniós, illetve saját forrásból történő - felújítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!