Hírek

2015.09.01. 16:19

Ovi, két és fél évesen?

Székesfehérvár - Közel ezer gyermeket írattak be a most induló óvodai évre. 319-en csak később lesznek háromévesek.

Házi Péter

Egy tavaly elfogadott törvény szerint idén szeptembertől kötelező óvodába íratni és persze járatni is azokat a gyermekeket, akik adott év augusztus 31. napjáig a harmadik életévüket betöltik. A törvény azonban nem zárja ki azt sem, hogy a később született kisgyermek részére a szülő ettől eltérően korábban kérje az óvodába történő felvételt. Magyarul: egy 2012 október 25-én született gyerkőc már idén szeptember 1-től jogosult oviba járni.

Elterjedt a városban a pletyka, hogy a bölcsődéknek az előbb vázolt lehetőség miatt már szeptember elsején óvodába kell küldeniük azokat is, akik hónapokkal később lesznek három évesek. Olvasónk szerint ezzel a zsúfolt bölcsődékben csinálnak helyet. Nos, mint megtudtuk, ez így nem igaz, az említett októberi gyermek esetében is a szülő maga dönthet, szeptemberben, vagy október végén legyen az intézményváltás.

A Csemete Bölcsődében, éppen az alapítványi fenntartás miatt rugalmasabban, személyre szabottabban tudják kezelni a bölcsi és az óvoda közti átmenet időszakát, ide például jelenleg is több olyan gyermek jár, aki idén majd csak ősszel kezdi az óvodás kiképzést

Kisgyermekes olvasónk szerint a bölcsődéből szinte „elküldték” a gyerekét, mondván, szeptember 1-től oda kell járnia, annak ellenére, hogy a gyerkőc majd csak néhány hónappal később ünnepli harmadik szülinapját. „Ha minden hasonló korú, a harmadik életévét még nem betöltött gyereket átküldenek az ovikba, akkor igen káoszos lesz a beszoktatás, hiszen egyszerre sokuk szembesül az új környezettel. Másrészt, miért nincs jogom eldönteni, hogy megvárom-e a harmadik évet?” – vetette fel aggályait lapunknak az anyuka.

Amint Solymos Krisztinától, a polgármesteri hivatal egészségügyi, oktatási és szociális intézményi irodájának vezetőjétől megtudtuk, a helyzet ennél azért sokkal árnyaltabb. A hatályos köznevelési törvény alapján ha valamennyi harmadik életévét betöltött kisgyermeket felvettek valamelyik óvodába, akkor lehetőség nyílik a két és féléves kisgyermeket is felvenniük az óvodának. Ez tehát azt jelenti, hogy például egy október 25-én született kisgyermek már szeptember 1-jétől jogosult óvodába járni. Természetesen a szülő dönthet úgy is, hogy csak október 25. napján történjen meg az intézményváltás. „A kisgyermekes szülők számára azonban mindenképpen megfontolandó az intézményváltás időpontjának átgondolása: a hosszú   nyári szünet után a bölcsődések nagyobb része már az óvodában kezdi meg a nevelési évet, ahol megismerkedhetnek az új csoporttársakkal és az óvónénikkel. Szeptember 1-jén a bölcsődékben szintén már az újonnan felvett kicsik kezdik meg a beszoktatást, így az egy-két hónapig még a bölcsődében maradó kisgyermekek sokszor már szinte teljesen más összetételű csoportba kerülnek” – írja az irodavezető, aki szerint a néhány hónapon belüli kétszeri váltás a kisgyermekek biztonságérzetére hatással lehet. Összességében elmondható, hogy a jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a gyermekek 2,5 éves kortól felvehetőek legyenek az óvodába és ennek Székesfehérváron az intézményi feltételei is adottak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!