Hírek

2017.06.07. 16:35

Óvodai körkép: van-e nyári szünet az intézményekben?

A legtöbb bölcsődés, óvodás korú gyermek szülei dolgoznak nyáron is - nekik kedvez a tavaly óta bevezetett új „zárvatartási” rendszer.

Bokros Judit

Tavaly óta új rendszert alkalmaznak a fehérvári bölcsődék és óvodák a nyári szünidőben. Sok szülő ugyanis nem tudja megoldani, hogy hónapokon keresztül elhelyezze a gyermeket arra az időre, míg bezár a nevelési intézmény. Idén is folytatódik a jól bevált módszer: a bölcsődék három hétig, az óvodák két hétig zárhatják be kapuikat. Ám az ügyeleti rendszert egymás közt meg kell oldaniuk azért, hogy az ellátás folyamatos legyen. Ugyanez egyébként nem csak a megyeszékhely nevelési intézményeire igaz: megkerestünk több Fejér megyei települést, ahol elmondták, hogyan oldják meg a gyerekek elhelyezését a nyári időszakban. Székesfehérváron két hetes szünetet egyébként mindenhol lehetővé tesznek, amikor a közegészségügyi feladatokat - rágcsáló- és rovarirtást, takarítást - elvégezhetik az intézmények.

Ma már egyetlen nevelési intézmény sem zárhat be egész nyárra, holott a szakemberek hangoztatják: a kicsi gyerekeknek is szükségük van a kikapcsolódásra, pihenésre. A tapasztalat azonban egyre inkább azt mutatja: nagyon nehéz megoldani a kicsik elhelyezését. Erre az igényre reagáltak a Fejér megyei nevelési intézmények. Székesfehérváron két, illetve három hétre zárnak be, de ügyeletet mindenhol tartanak.

Velence

Serhókné Varjas Edit, a Velencei Meseliget Óvoda vezetője elmondta, hogy mind az ófalui székhelyi intézményük, mind pedig az újtelepi városrészben található telephelyi intézményük egész nyáron, ugyanúgy, mint az év egyéb időszakában, folyamatos műszakban fogadja a gyerekeket. Bölcsőde jelenleg még nincs a tóparti városban, így ezen a téren ezt a kérdést még nem kellett megoldani.

Bakonycsernye

Bakonycsernyén az idei nyáron egy rövid ideig zárva tart majd az önkormányzati óvoda. De ehhez előzetesen valamennyi szülő beleegyezését írásban kikérte az óvodavezető. Ha akár csak egyetlen kisgyerek szülei is azt kérték volna, akkor természetesen megoldották volna az óvodai elhelyezését - mondta el kérdésünkre válaszolva Turi Balázs polgármester.

Pusztaszabolcs

A Zsiráf és a Manóvár Óvodába járnak a gyerekek Pusztaszabolcson. Előbbi a székhely, utóbbi a tagintézmény. Amint azt Budai Ilona óvodavezetőtől megtudtuk: mindkét intézmény bezár 1-1 hónapra, ám ez idő alatt a másik óvodában, szülői igényfelmérés alapján biztosítják a gyermekek ellátását, felügyeletét. Az óvodavezető hozzátette: változó, hányan élnek ezzel a lehetőséggel, függ a szülők szabadságától is.

Perkáta

A perkátai Szivárvány Óvoda vezetője, Kovács Tiborné elmondta: intézményük 14 napra zár be a nyár folyamán. Ekkor végzik el a nagytakarítást, így az óvodában vannak, ám gyermekfogadás nincs. Ez idő alatt a szülők, a családok gondoskodnak a kicsikről.

Mezőszilas

A Dr. Végh János Óvoda Mezőszilason július 31-től augusztus 18-ig tart zárva. Az előtte és az utána tartó időszakban nagyjából húsz mezőszilasi gyermek elhelyezését biztosítja az intézmény. Mint Gyarmatiné Bartus Dóra vezető óvónőtől megtudtuk, eddig a fenntartóval kötöttek egyezséget: ha az óvoda zárva tart, a szomszéd településsel, Igarral cserélnek . Azonban a zárvatartás idén megegyezik a két településen, így ebben az időszakban a családoknak kell gondoskodniuk a gyermekekről. Jó hír: a januári igényfelmérés alapján úgy látszik, ez a kiesés a családok számára is tartható.

Káloz

A kálozi Aranyalma Óvoda és Bölcsőde augusztus 7-től 18-ig tart zárva. A két hét alatt a konyha sem üzemel majd, mert előreláthatólag ebben az időszakban festenek az intézményben - tudtuk meg Gárdonyiné Lakatos Tünde intézményvezetőtől. A gyermekeket ekkor a soponyai Mesevár Óvodába vihetik a szülők.

Sárosd

A sárosdi intézményvezető, Gazsi Lászlóné tájékoztatása szerint a Baptista Szeretetszolgálat Napraforgó Óvodája július 28-áig fogadja a gyerekeket. A szülőket már februárban tájékoztatták az augusztusi négyhetes zárásról. Ekkor történik a fertőtlenítő meszelés, és elvégzik az egyéb felújítási munkákat is. A nem dolgozó, de a dolgozó szülőknek sem okoz problémát az apróságok elhelyezése. Az étkezést a hátrányos helyzetű gyerekeknek az önkormányzat biztosítja.

Enying

Az eddigi gyakorlat szerint a Szirombontogató Óvoda - két enyingi és balatonbozsoki telephelyén - folyamatosan biztosítja az óvodás gyermekek nyári elhelyezését - mondta el lapunknak Tolnai Zsuzsanna óvodavezető.

Mezőkomárom

A Sióparti Óvoda az elmúlt évekhez hasonlóan augusztusban zárva tart. Ez már bevett gyakorlat - tudtuk meg Köő Péter polgármestertől. A szülők családon belül oldják meg gyermekük felügyeletét.

VALAHOL MINDIG VAN NYITVA ÓVODA

A tavalyi év tapasztalatai alapján idén nyáron is a július 24-e és augusztus 25-e közötti 5 hetes időszakban a fehérvári városi fenntartású óvodákba járó gyerekeket a körzethez tartozó valamelyik - székhely, tag- vagy telephely - óvodában látják el. A helyszín azon múlik, hogy melyik tagintézményben jelentkezett nagyobb igény a gyerekek fogadására. Ahol azonban 25 főnél több picit kell ellátni, ott mindenképp nyitva kell lenni. A közegészségügyi feladatokra adható két hét zárvatartási időt az óvodaigazgató ütemezheti, amely idő alatt az ügyeletes tagóvoda van nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!