Hírek

2015.04.24. 14:19

Páciensek orvosi kontroll alatt - Előjegyzett és rendelésre betoppanó beteget is el kell látnia az orvosnak

Székesfehérvár - A háziorvos az időpontra érkező és a csak úgy beeső beteget is el kell, hogy lássa. Sőt, munkaköri kötelessége indokolt esetben házhoz menni.

S. Töttő Rita

Különleges megoldásokkal igyekeznek kontrollálni a betegek rendelésen való megjelenését egyes háziorvosok - a panaszok három nagy táborra oszthatók: van, ahol csak telefonos bejelentkezés után kereshető fel a rendelés, máshol pedig előrejegyzett betegeket nem szívesen fogadnak. Az elmondások szerint olyan is akad, aki nem szívesen megy házhoz. A lehetőségeket azonban rendelet szabályozza.

A háziorvosi rendelésre érkezőknek nem kell bejelentkezniük
Fotó: stockfoto

"A betegfogadást a rendelési időben történt előzetes telefonos bejelentkezés alapján tudjuk biztosítani." - áll egy székesfehérvári háziorvos ajtaján a különös felirat.

A felhívás számos kérdést felvet, többek közt azt, vajon mindenkinek kötelessége előre jeleznie az orvosának, ha érkezik? Másrészt vajon megteheti azt a háziorvos, hogy csak előre bejelentkezett betegeket fogadjon?

Az ügy kapcsán érkezett egy másik panasz, amely pont ennek az ellenkezője, s amely természetesen egy másik székesfehérvári háziorvosnál esett meg: a beteg időpontot akart kérni a háziorvosnál, ám erre nem kapott lehetőséget. Azt mondták neki, jöjjön, amikor tud, és várja ki a sorát. A páciensek kérdése jogos: nem kellene a háziorvosnak lehetőséget biztosítania, hogy a beteg időpontra menjen? Főleg, ha nem beteg és nem akar betegek között várakozni, vagy csak receptért megy vagy vélhetően terhes? S e témához épp ezért szervesen kapcsolódik: a háziorvos milyen esetekben, mikor hívható ki házhoz? Mondhatja-e az orvos, hogy nem megy ki, illetve milyen esetekben mondhatja?

Kérdéseinkre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) válaszolt. Fülöp László, az OEP sajtóosztályának vezetője leszögezte: a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló rendelet szerint a háziorvos személyes és folyamatos orvosi ellátást nyújt az egészségi állapot megőrzése, a betegségek megelőzése és gyógyítása céljából.

A háziorvosi vizsgálatra érkezőnek joga van eldönteni: előjegyeztet vagy csak megérkezik
Fotó: Stockfoto

A háziorvos a rendelési időben a betegeket - sürgős ellátást igénylő eset kivételével - az érkezés igazolt sorrendjében fogadja. A rendeletben szó sincs előzetes egyeztetési kötelezettségről tehát, arról azonban annál inkább, hogy a háziorvos legalább a rendelési ideje egy részében, illetve a tanácsadás során előre programozható betegellátás keretében előjegyzés alapján végzi a betegek szűrését, gondozását és ellátását.

- A háziorvosok tehát rendelési idejük egy részében kötelesek előjegyzés alapján végezni tevékenységüket - hangsúlyozza Fülöp László, ahogy azt is: a háziorvosnak biztosítani kell mind az előre egyeztetett időpontra érkező betegek, mind a rendelési időben nem előre egyeztetett időpontra érkezők betegek ellátását is. Így hát a fenti felhívás, amellyel a háziorvos talán a rendelésen megjelenő betegek kontrollálását szerette volna elérni, törvényi szempontból nem hogy nem alátámasztott, de még kifogásolható is.

S mi a helyzet akkor, ha valaki úgy érzi, túl megerőltető lenne személyesen elmenni a rendelésre? Kihívhatja a háziorvost lelkiismeret furdalás nélkül?

Az OEP szerint igen. A már említett rendelet értelmében a háziorvos feladatait rendelőjében, illetve indokolt esetben a beteg otthonában látja el.

- A rendelet nem definiálja konkrétan az indokolt eset kategóriáját, így a háziorvosnak szakmai szempontok szerint kell megítélnie, hogy szükséges-e a beteg otthonában történő ellátása - teszi hozzá az OEP szakértője, ahogy azt is: a beteg otthonában történő ellátása is kötelessége a háziorvosnak abban az esetben, ha a beteg egészségi állapota nem teszi lehetővé a rendelés felkeresését.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!