Hírek

2017.02.22. 23:15

Huszáros látványosság – Miska, a rekordhuszár

Pákozd – A falu szélén nemsokára Miska huszár hatalmas alakja magasodhat. A helyiek is kíváncsian várják a végeredményt, amely turistacsalogató látványosság lehet.

Bokros Judit

Még pár hónap, és felállíthatják a rekordméretű Miskahuszár szobrát a falu határában. A helyszínen jártunk.Fehérvárról Pákozdon át autózva jobb kéz felől közelíthető meg az a terület, ahol nemsokára összerakják a jelenleg Rácalmáson készülő Miskahuszár szobrát. A különleges alkotás létrehozását egy álom motiválta, a mecénás a világ legnagyobb ólomkatonáját szerette volna megvalósítani.

Ehhez partnerre talált Rohonczi ROHO István képzőművészben, aki végül magyar huszárként formálta meg a katonát. Igencsak meghökkentő méretben. Mint elmesélte: kezdetben sok volt a nehézség, ám úgy tűnik, hosszú évek tervezgetése és kemény munkája után hamarosan végre teljes valójában is megcsodálhatjuk Miskahuszár szobrát Pákozd mellett. Az alap már megvan a Bogárhalom nevű sziklás területen.

A titokzatos Miskahuszár – akiről röviden már többször beszámoltunk – szobrán jelenleg egy rácalmási telephelyen dolgoznak. Itt készül egyedülálló technikával a hatalmas, 12,5 méter magas alak. Az öntőformát készítik most elő, és ha ez megvan, akkor ennek darabjait átszállítják Pákozdra, ahol elemenként összerakják, majd ebbe öntik ki a katona végső formáját.

Ezután leszedik az öntőformát, és előtűnik a kész huszárszobor – mondta el lapunknak Rohonczi ROHO István képzőművész, Miska alkotója. Ő volt az, akit a Miska-projekttel felkeresett a fő mecénás, Vlaszák Mihály. A harmadik kulcsember pedig a történetben Vas János, aki amolyan szervező – tette hozzá Rohonczi István, aki nagyon örül, hogy végre belátható időn belül végső helyére kerülhet a kész mű.

S hogy miért Pákozd? Megtudtuk: korábban szóba jött helyszínként Pécs és Komárom is, ám a tervet megtudva felkereste őket Görög István ezredes, a pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezetője, aki szorgalmazta, hogy a faluban helyezzék el a szobrot.

Miskahuszár szobra 70 tonnás, magassága 12,5 méter. Rekordként jegyezték be, és egyedülálló technikával készül. A beton alak szürke, ólomszínű lesz, csak a sújtások és a pitykék kapnak arany színt, a zászlót pedig nemzeti színűre fújják speciális festékkel. A terület, ahol elhelyezik, ötezer négyzetméter

Takács János polgármestertől megtudtuk, vagy 10 évvel ezelőtt értesültek először az ötletről, amelyet szívesen fogadtak. Az első tervezett helyszín a Mészeg-hegy lett volna, az előkészületek azonban megtorpantak.

Nemrég indult újra a tervezés, és eldőlt, hogy a falu Budapest felé eső határában, a Bogárhalom nevű sziklás kiemelkedésen állítják majd föl Miskahuszár szobrát. A területen mára jól láthatók az előkészületek: a körbekerített részen belül elkészült a beton alap vasalata, ezt majd kiöntik, és erre építik föl a rekord magasságúnak szánt huszárszobrot, az öntőformák segítségével – mesélte Takács János a helyszínen.

Hozzátette: a helyiek kíváncsian várják a végeredményt, amely újabb idegenforgalmi vonzerőt jelenthet a településen és környékén. Főleg, hogy egy tematikus turisztikai út része, a Katonai Emlékparkkal, a Mészeg-hegyi Don-kanyar Emlékkápolnával és a Pákozd-Sukorói Arborétummal egyetemben. A polgármester kiemelte: a szobor környékén lesznek parkolók, egyébként a területet szabadon hagyják, a korábbi kirándulási lehetőségek megmaradnak.

Takács János polgármester megmutatta a Miska-szobor makettjét, amelyet szobájában őriz (kis fotó). A szürke figura nagyon mutatós, az egyik karjával kardjára támaszkodik, a másikkal a magyar zászlót tartja. A készülő szobron egy ideje Rácalmáson dolgoznak. Jelenleg az öntőformát készítik elő, és ha ez megvan, az elemeket átszállítják Pákozdra, ahol összerakják őket, és kiöntik a huszár végső formáját. A falu határában látványos lehet a mű Fotó: Bokros, Zsedrovits

Rohonczi ROHO István a kezdetekről szólva elmondta: őt azzal kereste föl Vlaszák Mihály, hogy a világ legnagyobb ólomkatonáját szeretné megépíteni. A művész elvállalta a felkérést, ami rengeteg technikai zsákutcával járt együtt, hiszen ilyen vállalkozásba még senki nem fogott. A végső színeit egy festéknek köszönhetően kapja meg a szobor, amelyet meg is világítanak majd.

Az ólomkatona figuráját gondolta tovább Rohonczi István, ezért lett belőle magyar huszár. Akit nem lovon ábrázol, hanem egy győztes, büszke pillanatban igyekezett megörökíteni, egyik kezében zászlóval, másikban karddal.

A felállítás kapcsán még azt is meg kellett határozni, hogy merre nézzen a szobor. Végül úgy döntöttek, hogy arrafelé legyen az arca, amerről annak idején, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején az osztrák támadás érte a magyar sereget. Így Miska alakja jól illeszkedik a történelmi környezethez.

A szobor májusban készülhet el véglegesen, a környék nagy újdonságaként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!