Hírek

2016.09.24. 20:36

Pálosfalvi: Élni a bátrak életét

Pálosfalvi Brúnó ezredes, hőlégballon-oktató és -kapitány előadással egybekötött könyvbemutatót tartott a Városi Könyvtárban.

Buthy Lilla

A legidősebb magyar hőlégballonos pilóta, a 82 éves Pálosfalvi Brúnó, vagy, ahogy én hívom, Brúnó bácsi szerint minden jobb, mint szürkén élni. Ezt nagyjából egy éve mondta nekem, amikor hosszabban és mélyebben is lehetőségünk volt beszélgetni. Az interjúban akkor azt is megemlítette, hogy könyvet ír, ez mára már kézzelfogható. Brúnó bácsi a pénzt, amit a könyvéért fizetnek, egyszer már felajánlotta jótékony célra: egy egyedül élő dinnyési asszonynak adta, akinek romokba dőlt a háza s ezzel az élete is. A könyvbemutatón is elmondta, most ugyan már mások a „kiszemeltjei”, de ezúttal is segíteni szeretne a bevétellel.

Az Élni a bátrak életét „önéletírás némi történelmi kitekintéssel, mert az ember nem önmagában él. Környezete determinálja, de létét, cselekedeteit, egész valóját minden pillanatban alakítja” – olvasta fel könyvének felütését Brúnó bácsi, aki barátai unszolására fogott bele könyvének megírásába, „hogy némi áttekintést adjon a történelem egy molekulányi részéről, egy talajszinten élt ember látószögéből.” A második világháború borzalmait is megismerhetjük egy kisfiú „szemüvegén” keresztül, vagy épp a hidegháborús időket is bemutatva, amikor 1952 nyarán úgy döntött, a katonai pályát választja.

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Tizenhét évesen ejtőernyősként kezdte, aztán később hőlégballonnal járta körbe a Földet. Japánban megállította a Nagasaki expresszt, amikor hőlégballonjának kupolája nekidöccent a vasút biztosítóberendezésének, volt, hogy együtt szakézott egy buddhista szerzetessel, Németországban kis híján a Kölni dóm elé szállt le, átrepülte a nagy folyókat, a kassai dómot, az ausztrál parlamentet. Szembenézett a Mont Blanc-nal is. A könyv elolvasásakor arra is választ kapunk, mit nevez Brúnó bácsi hőlégballonos életérzésnek, ami évtizedekig „fogva tartotta.” Mi hajtotta folyamatosan a felhők közé, a magasba, ahol 1000 órát töltött. „A világ összeszűkült alattam” – fogalmazott Brúnó bácsi. Szerinte az ő hosszú életének titka is ez lehet: nemcsak az elméjét pallérozta – az ELTE bölcsész karán diplomázott: történelem–magyar szakos középiskolai tanári oklevelet kapott –, egész életét a folyamatos mozgás, fizikai cselekvés töltötte ki, ami harmonikus családi háttérrel párosult – mondta Brúnó bácsi, aki 1958-ban kötött házasságot feleségével. Egy fia és két kislány unokája van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!