Hírek

2017.02.09. 19:05

Panaszügy: Fagyöngy alatt Avar

Úrhida - A helységnév-tábla fölött az Európai falu felirat csak díszítés? - firtatja panaszosunk, Keresztes László.

V. Varga József

A telektulajdonosok elhatározták, hogy önerőből közművesítik építési ingatlanjaikat. A fejlesztés megtorpant. Az építési engedély lejárt, jelenleg folyamatban van engedélyezése - tudtuk meg a községházán.Keresztes László panasz-üggyel fordult lapunkhoz.

Telektulajdonos társaival együtt elhatározták, hogy közösen, önerőből közművesítik (víz, szennyvíz) építési ingatlanjaikat. Létrehoztak egy társulást, a költségek fedezésére megteremtették a pénzügyi alapot, de a fejlesztés megtorpant. Az önkormányzat nem segíti kezdeményezésüket - hangsúlyozta panaszosunk. Hogy mi az oka? Többen érdeklődtek már személyesen is, de érdemleges választ eddig még nem kaptak.

A képviselő-testület 2005-ben fogadta el a falu új rendezési és szabályozási tervét, melyben az önkormányzat már akkor szűkös anyagi lehetőségei miatt az utcanyitások feltételeit is szabályozták - mondta el lapunknak Bognár József polgármester. Nevezetesen: új utcanyitás esetén az infrastruktúrát (területfeltöltés, szilárd burkolatú út, víz, szennyvíz, csapadékvíz, gáz, közvilágítás, elektromos hálózat) az érintett ingatlantulajdonosoknak kell kiépíteni, az ezzel kapcsolatos minden költség őket terheli.

A szóban forgó Fagyöngy és Avar utcák esetében a tulajdonosok 2008-ban keresték meg az önkormányzatot: szeretnék az utcákat megnyitni, ingatlanjaikat megosztani, értékesíteni, beépíteni. Az önkormányzat félmillió forint támogatást biztosított a tömbfeltárás földmérő munkálataira.

A Fagyöngy alatti Avar utca nem véletlenül kapta nevét. A területen avar kori sírhelyek vannak
Fotó: V. Varga József

A területen több ingatlant is tulajdonló cég megterveztette és elkezdte a közművesítést. A szomszédos ingatlanokon régészeti lelőhely található, ezért az örökségvédelmi hivatal régészeti felügyeletet írt elő. Kiderült, a területen avar kori sírhelyek találhatók. A beruházó a feltárás költségeiről megegyezett az örökségvédelemmel, de elszámolási gondok miatt megállt a munka (a villamos hálózat épült ki).

2012-ben és 2014-ben is több tulajdonos próbálta összefogni az érintetteket, az önkormányzat átvállalta a vízjogi építési engedély meghosszabbításának költségeit, de számos tulajdonos csak befektetésként vásárolt telket, a plusz költségeket már nem vállalta, így meghiúsult a fejlesztés.

A múlt évben ismét elkezdődtek az egyeztetések, több tulajdonos összefogásával, akik már ügyvédi letétbe helyezték a költségek egy részét. Az építési engedély időközben lejárt, így újra kellett terveztetni a víz- és a szennyvízhálózatot. Jelenleg folyamatban van az engedélyezési eljárás. A testület a további feltárási munkák költségeinek felét is vállalta, maximum 400 ezer forintig - tette hozzá Bognár József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!