Hírek

2017.01.23. 19:51

Páraelszívója van? Szigorú ellenőrzések Fejérben is!

Páraelszívója van, ami a szabadba vezeti ki a felszippantott szagokat? Számíthat rá, hogy ezreket kell fizetnie azért, hogy tovább használja vagy hogy egyáltalán leszereltesse!

S. Töttő Rita

Olvasónk is megdöbbenve tapasztalta, hogy a készüléket így nem működtetheti tovább. Ha nem tesz eleget a felszólításnak, akár félmillió forintjába is fájhat! A kéményellenőrzések során ugyanis a páraelszívó berendezéseket is „elmeszelhetik" a szakemberek.

Amikor a kéményseprő a szokásos kéményellenőrzéskor kiállítja az égéstermék elvezető tanúsítványt, megeshet, hogy a konyhában beépített páraelszívó nem megy át a „vizsgán". A szakemberek ugyanis már nem csak a kéményeket ellenőrzik, hanem azokat az  eszközöket is, amelyek befolyásolják az égéstermék elvezetést a lakásban – a páraelszívók márpedig ilyenek, némelyik működéséhez 15-50 köbméternyi levegő is szükséges, amit, ha máshol nincs elég, akár a kéményből is visszaszippanthatja. Sokan megdöbbennek, amikor kiderül, hogy az eddig megszokott módon nem üzemeltethetik tovább elszívójukat. Olvasónk is így járt: sokba kerülhet neki egyszerű 10 ezer forintos elszívójának a továbbműködtetése.

Szecsődiéknél nincs egy térben a kazán és a páraelszívó, mégsem maradhat így a rendszer
Fotó: Molnár Artúr

Kéményseprők jártak ugyanis nemrég Szecsődi László székesfehérvári otthonában, hogy a kötelező kéményellenőrzést elvégezzék. Ennek keretében vették észre a szakemberek, hogy a család páraelszívót is működtet, amely azonban nem felel meg az előírásoknak. A páraelszívó tulajdonosa megdöbbenve vette tudomásul, hogy a szerkezetet nem használhatja tovább a szokásos módon, ugyanis az, ha párhuzamosan működik például a gázkazánnal, akkor a számára szükséges levegőmennyiséget, megeshet, hogy a kéményből fogja „visszarántani", amelyből az égéstermékek is a lakás légterébe kerülhetnek. A család számára világossá tették a kéményseprők, hogy akár le is szerelhetik a páraelszívót, melyről ők igazolást adnak ki – 8500 forintos kiszállási díj fejében. Persze más műszaki megoldások is vannak, ám mindegyik pénzbe kerül, van, amelyik 25-50 ezer forintba. A katasztrófavédelemtől is kaptak egy levelet, amelyben hangsúlyozzák, ha nem szüntetik meg a fennálló műszaki állapotot, akár 500 ezer forint bírságra is számíthatnak.

– Teljesen elhűltem attól, hogy egy 10 ezer forintos páraelszívóval ennyit foglalkoznak! – tette hozzá panaszosunk felháborodva.

Németh Sándor, a Kémény Zrt. vezérigazgatója lapunknak elárulta, hogy amióta a kéményellenőrzés a katasztrófavédelem hatáskörébe került, ellenőrzik a hasonló műszaki eszközök működését is.

– Naponta minimum két jelzés, panasz, kérdés érkezik hozzánk a páraelszívók kapcsán – tette hozzá, ahogy azt is: többféle megoldás létezik a problémára, például ha olyan eszközről van szó, amelyik nem a szabadba vezeti ki a levegőt, ott elég kiköttetni a készüléket, és a bele való filter rendszeres cserélésével lehet használni tovább a készüléket. Vagy pedig beépíthető elektronikus retesz is, amely megakadályozza, hogy több készülék egyidejűleg működni tudjon. Ám bármilyen megoldást is válasszon a tulajdonos, azt valahogy igazolnia kell a katasztrófavédelem felé. Az igazolás kiállításához pedig kiszállási díjat minimum fizetni kell.

– Nálunk másik helyiségben van a kémény, messze a páraelszívótól és a konyhától. Soha nincs egy légtérben a két rendszer – magyarázta olvasónk nekünk, ahogy korábban a szakembereknek is. Ám mégsem maradhatott a megszokott módon az elszívó. Farkas-Bozsik Gábor, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint gyakran hangzik el a téma kapcsán, hogy az ajtók, ablakok a két légtér között mindig zárva vannak, de ez ellenőrizhetetlen, erre törvényi szabályozást nem lehet építeni. De miért is olyan veszélyesek ezek a páraelszívók, amely miatt olyan sokan kapnak felszólító levelet?

– A páraelszívó azért lehet veszélyes, mert úgynevezett „depressziót" okoz. Azaz ha fűt a kazán, akkor a kéményben a huzathatás miatt a forró levegő felszáll, felviszi a káros levegőt, például a szén-dioxidot is. Ám ha további levegőt szívó berendezések is működnek, meg van arra a lehetőség, hogy az égéstermékek nem kifelé áramolnak, hanem a páraelszívó visszaszívja a káros anyagokkal együtt a levegőt a kéményből – magyarázza a katasztrófavédő. Németh Sándor ezt megerősítette, sőt, hozzátette: több hasonló eset okozott már mérgezést a gyakorlatban, ezért

is szigorítottak a szabályokon. Aki még csak gondolkodik a páraelszívó beszerelésén, érdemes előtte ellenőriznie, hogy megfelelő-e a műszaki megoldás. Később ugyanis többszörösébe kerülhet a változtatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!