Hírek

2016.08.29. 12:15

Parasztolimpia, másodszor

Pátka - A tavalyi sikeren felbuzdulva idén is megrendezték a parasztolimpiát a falunapon, de előtte - hagyományosan - köszöntötték a falu legifjabb kis lakóit.

Hajnal Csilla

A tavalyi augusztus óta a mostani szombatig 18 kicsi lélekkel gyarapodott a falu. A babák és a mamák egy-egy szál rózsát és oklevelet is kaptak a kedves ünnepségen, ahol az aprók nevét is rögzítették egy táblán, ami aztán felkerült az erre a célra szolgáló ágasfára.

Szép hagyomány már a faluban az elmúlt egy évben született babák köszöntése, idén 18 ifjú pátkai neve került fel az emlékfára
Fotó: Gerencsér Attila

A meghatott pillanatok után az Ivánka-kúria udvarán gyülekezett a nép délután, ahol például a másodszorra rendezett - és az erdélyi testvértelepülés, Körösfő csapatának részvételével immár nemzetközivé is lett - parasztolimpián résztvevő csapatok számítottak a szurkolók buzdítására. A résztvevőknek olyan számokban kellett bizonyítaniuk, mint például az asszonytolás talicskán bekötött szemmel, vagy a gumicsizma távolba hajítás lábbal. Az összesen tíz szám teljesítése után a Kert utcai betyárok csapata mondhatja magát az idén bajnoknak.

A körösfői csapat asszonytolásban mérkőzik: Zsigó Klára irányítja bekötött szemű párját, Zsigó Zsoltot

Míg a pályán a versenyzők az erejüket, addig a kondérok mellett az alkalmi szakácsok lecsófőző tudományukat mérték össze: a helyi nyugdíjas klub közösen munkálkodott, Gyenei Lajos és Hollósi Sándor vezetésével. Titok nincs, mondták, a szívük-lelkük van benne, meg a belevaló. Ez most mégsem volt elég: a zsűri úgy döntött, hogy a körösfői lecsót hirdeti győztesnek. Ami persze nem jelenti azt, hogy a másik ne fogyott volna el az utolsó falatig.

A helyi nyugdíjasklub tagjai, ők a lecsófőzésben vetélkedtek szombaton
Fotó: Lázár Lívia

Bár készülődtek, a felvidéki testvértelepülés, Hetény képviselői végül mégsem szálltak be a versengésbe, de ettől még igencsak jól érezték magukat. Magyar Ferenc polgármester azt mesélte, jó tízéves már a kapcsolat közöttük, régóta ismerik egymást a pátkaiakkal és a körösfőiekkel. Rendszeresek a látogatások, és nem csak hivatalos szinten - ezt a körösfői polgármester, Balázs Béla is megerősítette. Ha egy-egy sport- vagy kulturális eseményre érkeznek az erdélyiek ide, akár az itteniek látogatnak el hozzájuk, a családok látják vendégül a testvéreket . A polgármesterek jöttek, mentek az évek alatt, de a barátságok maradtak, és ez így van jól - bólogatott a két elöljáró egyetértőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!