Hírek

2017.05.31. 18:30

Ha közlekedsz, parkolni kell: kisvárosban, falun is

A motorizácó körbevesz, fojtogat, elviselhetetlen a forgalom. Ha közlekedsz, parkolni is kell: s nem csak a nagyvárosokban.

Bokros Judit

Mór

A városban több mint 500 parkoló épült az elmúlt tíz évben. De tervben van továbbiak építése is: a piac helyén építendő vásárcsarnok alatt például - félig a földbe süllyesztve - további száz új parkolót terveznek kialakítani - mondta el érdeklődésünkre Fenyves Péter polgármester. A kisvárosban egyébként ingyenes a parkolás, szabad helyet inkább csak a heti piac napján nehezebb találni a belvárosban. A közelmúltban új autóbuszpályaudvar épült a 15 ezer lakosú településen a szabadidőközpont szomszédságában. Ez utóbbi tágas parkolóval rendelkezik, aki tehát autóbusszal utazik tovább, az is könnyen le tudja tenni az autóját.

Adony

Adony polgármestere, Ronyecz Péter úgy tájékoztatott: jellemzően az intézményeknél kevés a parkolóhely. Bővíteni azonban csak óvatosan tudnak, hiszen nem minden utcában lehet. Új parkolók építését a későbbi jövőben tervezik, körülbelül 40 helyet alakítanának ki. Erre saját költségvetésből kell pénzt szánni, egyébként csak valamilyen projektbe építve lenne lehetőség a beruházásra.

Szabadbattyán központjában - a Csíkvár téren - a csúcsidőszakokban nem könnyű parkolót találni Fotó: V. Varga József

Ercsi

Győri Máté, Ercsi polgármestere jelenleg nem látja égető problémának a parkolókérdést. Van fontosabb ügy a városban, de természetesen a következő években ez is napirendre kerülhet. Az egészségháznál és a polgármesteri hivatalnál például lehetne bővíteni, s az óvodáknál is jól jönne még néhány plusz parkolóhely. Vannak azonban olyan keskeny utcák, ahol nem is lenne megoldható a bővítés. A közeljövőben az egészségház parkolóját szeretnék majd rendbe hozni.

Cece

A település a 61-es és a 63-as főutak csomópontjában fekszik, jelentős az átmenő forgalom. Amint Fazekas Gábor polgármester elmondta: a központban megoldott a parkolás, megfelelő a kapacitása is, fennakadásról nincs információjuk. A felújításra kerülő piac kapcsán megfelelő parkoló kialakítására is gondolt az önkormányzat.

Lepsény

A nagyközség központjában nemcsak a parkolás, de időnként a közlekedés is katasztrofális - szögezte le

Salamon Béla polgármester. (A települést átszelő 7-es főút - és persze a lakosság - a nyári balatoni forgalmat kénytelen elviselni - a szerk.) Az iskolai parkoló áprilisi átadása kicsit enyhítette a zsúfoltságot. A közintézmények, az ügyfélforgalomnak megfelelően, alapvetően elegendő parkolóval rendelkeznek, az üzletek azonban nem.

A centrumban új élelmiszer-áruház készül magánberuházásban, természetesen kulturált, tágas parkolóval egyetemben.

Szabadbattyán

A parkolási gondok elsősorban a Csíkvár tér (a településközpont) vonatkozásában érintik a helységet, főleg a csúcsidőszakokban - fogalmazta meg Polyák István polgármester. Nem véletlenül, hiszen a centrumban található az orvosi és a fogorvosi rendelő, az élelmiszer-áruház, a többfunkciós szolgáltató ház, az étterem, és ide sorolható a gyógyszertár is. Az önkormányzat fejlesztési elképzelései további parkolóhelyek kialakításával számolnak.

Csákvár

A településen nemrégiben tartottak lakossági fórumot, ahol elhangzott, parkolókat építenek a postától a Berényi úti kereszteződésig, a városközpont megújításának keretében.

HELYZET A VELENCEI-TÓ KÖRNYÉKÉN

A Velencei-tó környéke mindig neuralgikus pontnak számít a nyári időszakban. Idén sem várható ez másként, ezért például a velencei önkormányzat már most stratégiával készül: a Velence, Tél utca, Ősz, Nyár, Tavasz, Szél, Rózsa,

Vihar és Viola utcákban Mindkét irányból behajtani tilos közlekedési jelzőtáblákat helyeznek ki - kaptuk a tájékoztatást az önkormányzattól.

A kihelyezés oka, hogy megelőzzék a tilosban parkolásért való büntetéseket. A tilalom június 1. napjától szeptember 1. napjáig lesz érvényben. A Velence és a Nyár utca tekintetében azonban a jelzőtáblák a fenti időszak alatt, kizárólag a hétvégi és munkaszüneti napokon lesznek kint. Akik ezekben az utcákban laknak, behajtási engedélyt igényelhetnek a település önkormányzatától.

Mindemellett júniustól szeptemberig a velencei parkolók fizetősek lesznek, a közterületeken is, tudtuk meg Titonelli Pétertől, a Velence Városgazdálkodási Kft. vezetőjétől. A tervek szerint azonban több helyen lehet majd parkolni (persze fizetősen), ám azt, hogy hol, még ezután fogadja el a képviselő-testület.

Gárdonyban szintén fizetőssé tesznek parkolókat a nyárra, árulta el Tóth István polgármester, viszont csak a tópart környékén. Emellett, tette hozzá, idén eddig 24 új parkoló épült az új sportközpont előtt. További hatot létesítenek még idén a Hagyományőrző Központ előtt, 32-t a Nemzedékek Háza előtti területen, és lesz 10-12 új lehetőség a Bóné Kálmán utcai felújítás során is, ahol a leállósávban alakítanak ki parkolókat.

Sukorón nem lesz idén parkolóbővítés, mondta el lapunk kérdésére Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva polgármester, viszont fizetőssé sem teszik a rendelkezésre álló több mint 50 parkolóhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!