Hírek

2016.10.27. 11:44

Parkot neveztek el Enyingen a mártírhalált halt dán diplomatáról

Enying– Magyarország ENSZ-nagykövete, Bogyay Katalin személyes üzenetét küldte Enyingre, ahol parkot neveztek el a rejtélyes körülmények között meghalt dán diplomatáról.

Házi Péter

Az 1956-os  események kivizsgálására létrehozott ENSZ bizottság  másodtitkára volt Povl Bang-Jensen, aki  az ügyben számos külföldre menekült magyar tanút hallgatott meg.    A dán diplomata  nem volt hajlandó kiadni a magyar tanúk nevét, tartva attól, hogy a Magyarországon maradt családtagokat bántódás érné, ezért  az ENSZ akkori főtitkára fegyelmi eljárást indított ellene. Aztán 1959. november 25-én, amikor a magyar ügyről kezdődött a tárgyalás,  a  New York-i Alley Pond Parkban rejtélyes körülmények között, átlőtt halántékkal találták a férfit.

Amint Iván Géza református lelkésztől megtudtuk, négy éve, ökumenikus összefogással Enyingen állították fel  hazánk első kültéri emlékművet a mártírhalált halt dán diplomata előtt tisztelegve. Most pedig már egy egyingi park is viseli Povl Bang-Jensen nevét. A teret jelölő díszes táblát Viplak Tibor polgármester és Varga Gábor országgyűlési képviselő avatta fel az 1956-os ünnepség alkalmából. A Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola és Művészeti Iskola dráma tanszakos diákjainak műsora után  Bálint Győző, az iskola tanára zongorán adta elő Beethoven Holdfény szonátáját. Ezt követően a művelődési házban tekinthették meg az érdeklődők a dán nagykövetség tablóit,  amelyeken   Vagn Hansen híres ’56-os képei szerepeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!