Hírek

2013.08.15. 06:15

Parlagfű: helikopteres felderítés

Az országban elsőként Fejér megyében kezdődött el a legtöbb allergiás reakciót kiváltó parlagfű helikopteres felderítése. Tizenhat órában térképezik fel a megyét.

Kovalcsik Katalin

A börgöndi repülőtérről szerdán délelőtt szállt fel a helikopter, hogy megkezdődjön a tarlók, az eldugott területek parlagfű állományának felderítése. A földhivatal munkatársai és a növényvédelmi szakemberek két napon át, 16 órás repüléssel, a helikopter fedélzetén a mérőműszerrel derítik fel a megyében a fertőzött területeket. A megyében már harmadik esztendeje alkalmazzák a légi felderítést, melynek következtében egyszerűbbé vált a parlagfű koncentrációk felfedezése. A felmérések után a szakemberek felszólítják a földtulajdonosokat a mentesítésre.

– Július elsejétől kezdődött a parlagfű mentesítés az országban, Fejér megyében elsőként tegnap indult el a légi felderítés – mondta Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetőhelyettese szerdán délelőtt a börgöndi repülőtéren, ahonnan felszállt a helikopteres felderítő csapat.

– Az országban egyre több a jogkövető állampolgár, nagy részük elvégzi a mentesítéseket. A parlagfüves területekre 15 ezer forinttól ötmillióig terjedő bírságot szabhat ki a hatóság. Idén eddig kilencszáz hektár parlagfű foltot találtak, A bírság kiszabása folyamatos, eddig 500 ezer forint körül van, de a szám változik. A hatóság célja nem a bírságolás, hanem a jogkövető magatartás betartatása. Tavaly 4,1 millió hektárt derítettek fel, 3500 hektárra 103 millió forint bírságot szabtak ki.




– A helikopteres felderítés a legigazságosabb rendszer – tette hozzá Pálmai Ottó, a megyei növény és talajvédelmi igazgatóság vezetője.

– Úttörőmunkát végeztünk három éve, amikor elkezdtük a légi térképezést. Rajtunk kívül az idén még öt megyében repülnek a helikopterek. A megyében 3 millió forintot költhetünk a légi felderítésre. A 16 órában garantáltan az egész megyét berepüljük. Főleg a tarlókat vizsgáljuk. A parlagfüvet kiirtani nem lehet, de a pollenszámot lehet csökkenteni, a megoldás a gyomírtás, a tarlóhántás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!