Hírek

2017.08.13. 13:56

Pázmándi lódarazsak támadása

A lódarazsak, a darazsak családjának legnagyobb méretű európai képviselője. Nagy mérete és zajos röpte miatt, komoly duzzanatot okozó szúrása miatt tartanak ettől a rovartól, így ír róla egy tudományos értekezés.

E. Várkonyi Péter

Pázmándon, a Vadász utcában több napon keresztül terrorizálták az egyik házban az ott lakókat.

A négy-öt centiméteres rovarok estefelé a konyhából kiszűrődő fényre gyülekeztek a szúnyoghálón, belepve annak minden négyzetcentiméterét.

Ellepték a padlást a konyha fölött, ott volt ugyanis a fészkük, ott éltek, szaporodtak. A sok darázs olyan erővel esett a konyha feletti pozdorjának, hogy hosszú idő elmúltával át is rágták azt. Így figyeltek fel a háziak rájuk, így vették észre a „támadást".

Segítségül a község önkéntes tűzoltóit hívták, – Vagyóczki Zsoltot, Lőrincz Lászlót és fiát, - hogy segítsenek őket megszabadítani a belopakodóktól. A tűzoltók beöltöztek a méhek támadása ellen alkalmazott védőruhákba, hálós sisakokba.

Motoros fűrésszel először kivágták a padlás farostlemezét és alá behatolva, mérges sprayt használva fújták be őket.

A mérges rovarok ellepték a tűzoltók védőruháját, de néhány másodperc múlva aléltan zuhantak már alá. Vödörbe fogták fel őket, majd az udvaron, az erre a célra meggyújtott tűzbe dobták valamennyit.

Fotók: E. Várkonyi Péter

A tető külső részén is elvégezték az irtást a cserepek alatt, így várhatóan megszűnik a kéretlen támadások sorozata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!