Hírek

2016.11.28. 16:20

Pénzt kérnének a betegek településeitől

Ercsi - Finanszírozási gondokkal küzd a járóbeteg szakellátó központ. Sokan járnak ide más településekről is.

Tribolt Lajos

- Nagy gond a járóbeteg szakellátó fenntartása. Egy sor településről járnak ide betegek. Arra gondoltunk, hogy megkérjük az illető önkormányzatokat, hogy járuljanak hozzá a működtetés költségeihez - mondja Győri Máté polgármester.

Ercsiben úgy vélik, újra kell gombolni a kabátot. Különösen, hogy csökkentek a teljesítmény volumen korlát (tvk) pontszámai. Az önkormányzat a kormány felé is jelezni kívánja, hogy a pontok emelésére lenne szükség, de megkeresi azokat az önkormányzatokat is, ahonnan nagyobb számban járnak betegek Ercsibe. Márpedig ilyenek bőven vannak.

Az egészségügyi központ bejárata. Sok településről járnak be itt betegek, Ercsi pedig fizet Fotó: Molnár Artúr

Az idén az önkormányzatnak 32 millió helyett 42 milliót kell hozzátenni a finanszírozáshoz, ez pedig jelentős összeg egy ekkora településen.

Az Ercsi Járóbeteg Szakellátó Központ igazgatója, Fekete Nikolett azt mondja, egy megállapodás szerint kapnak tvk-pontokat, ám az igénybevétel nincs arányban a finanszírozással. A rendelő intézet az eredetileg tervezett kapacitás 130 százalékán üzemel. Az intézményt működtető önkormányzatok, Ercsi Ráckeresztúr, Baracska és Kajászó megállapodása decemberben lejár. Elvileg csökkenthető lenne a díjfizetésük, ha az igénybevétel alapján fizetnének. De akkor igénybevételi díjat kellene fizetnie egy sor 6-os melletti településnek, Adonynak, Iváncsának, Besnyőnek, Beloiannisznak, Gyúrónak, Martonvásárnak, Pusztaszabolcsnak, Tordasnak, de még a Pest megyei Tárnoknak is. A rendelőintézetben a statisztikák készen vannak a forgalomról.

Fekete Nikolett igazgató attól tart, hogy betegeket kell majd elküldeniük

Kérdésünkre, mi lesz, ha a megkeresett önkormányzatok nem szállnak be finanszírozásba, az intézmény igazgatója így válaszolt: - Nagy lesz a baj, mert betegeket kell elküldeni attól a pillanattól, hogy túllépjük a keretet.

Az ercsi önkormányzat elkötelezett a rendelő működtetésére, ezért keresi a megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!